Hrana i recepti

Hrana i recepti

Organsko mlijeko je manje masno od “običnog”

Mlijeko dobiveno od stoke koja, zahvaljujući organskom uzgoju, jede svježu biljnu prehranu je bolje za zdravlje od “tradicionalnog” mlijeka, tvrdi nova studija.

Istraživači su otkrili da organsko mlijeko uglavnom sadrži manje zasićenih masnoća i više dobrih masnih kiselina od mlijeka proizvedenog na komercijalnim mliječnim farmama.

jI dok se proteini, antioksidansi, vitamini, minerali i neke mono i poli-nezasićene masne
kiseline
iz mlijeka smatraju
korisnima, za zasićene masne
kiseline se vjeruje da imaju negativan
utjecaj
na ljudsko
zdravlje.

“Prebacivanje na organsko mlijeko i mliječne proizvode znači i prirodan način povećavanja unosa nutricionistički poželjnih masnih kiselina, vitamina i antioksidansa, i to bez povećanja unosa manje poželjnih masnih kiselina”, poručuju znanstvenici Sveučilišta Newcastle.

Uz sve prednosti koje nudi, konzumacija organskog mlijeka može vam pomoći da
smanjite višak kilograma ili spriječite gomilanje novih. Naime, birajući organsko mlijeko
možete
smanjiti
unos zasićenih
masti
u organizam za
30 do 50 posto i još uvijek ostvariti isti
unos
korisnih
masnih kiselina, poput omege-3.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Journal of Dairy Science.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo