Ove 4 vrste čaja mogle bi vam pomoći pri gubitku kilograma - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ove 4 vrste čaja mogle bi vam pomoći pri gubitku kilograma

Shutterstock

Sigurno ste probali već nekoliko čudotvornih napitaka kako biste ubrzali gubitak kilograma, ali jeste li razmišljali o čaju?

Ljudi diljem svijeta njeguju naviku ispijanja čaja, a postoji stotine vrsta, od bijelog do crnog čaja. Svi u sebi prirodno sadrže velike količine sastojaka koji pogoduju zdravlju, a nazivaju se flavonoidi koji će usporiti upalne procese, zaštiti vas od razvoja nekih bolesti – bolesti srca i dijabetesa.

Može li čaj pomoći kod mršavljenja?

Šalica biljnog čaja dnevno vam vjerojatno neće omogućiti da uđete u traperice iz srednje škole, ali neka istraživanja potvrđuju da vam ovaj napitak može pomoći pri gubitku kilograma ako ga kombinirate s pravilnom prehranom i tjelovježbom.

Razmislite i o ovome: Ako zamijenite šalicu kave s mlijekom čajem s limunom, unijeli ste skoro 300 kalorija manje u organizam.

Čajevi sadrže tip flavonoida koji se naziva katehin, a on ubrzava metabolizam te pomaže organizmu da brže razgrađuje masnoće. Kofein koji se također nalazi u čaju može ubrzati potrošnju energije i sagorijevanje kalorija. Ova dva sastojka sigurno će vam pomoći ako ste na dijeti.

Jednom kad ste izgubili višak kilograma, čaj vam može pomoći tako da će spriječiti usporavanje metabolizma, što se često događa nakon dijete.

Prirodni recepti za sniženje povišene tjelesne temperature

Navedene vrste čaja dolaze od lišća Camellia sinensis, ali se oni procesuiraju na drugi način pa se tako i svaki čaj razlikuje.

1. Crni čaj

Crni čaj je izrađen od lišća biljke Camellia sinensis kao i zeleni čaj. Listovi se suše i fermentiraju, što daje čaju tamniju boje i bogatiji okus od zelenog čaja koji ne podliježe procesu fermentacije. Ovaj čaj je jak i bogatog okusa, a u preradi dolazi do fermentacije pa se u njemu nalazi nešto više kofeina. Nije dokazano da pomaže pri gubitku kilograma, ali neka istraživanja su doznala kako polifenoli iz ovog čaja mogu pomoći pri sprečavanju apsorpcije masnoće u crijevima. No pazite što dodajete svom čaju, a ako mu želite dodati mlijeko, možda će ono ometati spomenuti proces.

2. Zeleni čaj

Ova vrsta čaja ne prolazi proces fermentacije, listovi se jednostavno pare i mrve rukama. On je pun polifenola, fitokemikalija sa svojstvima antioksidansa koji ovom čaju daju karakterističan, pomalo gorak okus. EGCG (Epigallocatechin gallate) je najaktivniji i najviše istražen katehin zelenog čaja, a neka istraživanja potvrđuju kako ovaj sastojak može pomoći kod gubitka kilograma, a kako biste unijeli istu količinu sastojka koja se koristila u istraživanju, trebali biste popiti 6 šalica čaja svakog dana. No to  može biti riskantno, iako rijetko, velike doze koje su pronađene u nekim suplementima za mršavljenje su bile povezane s ozbiljnim oštećenjima jetre.

3. Oolong čaj

Ovaj čaj nastaje sušenjem lišća na suncu, poput zelenog čaja dobar je izvor katehina. U jednoj je studiji više od 2/3 pretilih osoba, koje su pile ovaj čaj dulje od 6 tjedana, zabilježeno kako su izgubili skoro kilogram masnih naslaga s područja trbuha.

Jedna će vas namirnica riješiti akni i učiniti kožu predivnom, a na nju niste niti pomislili

4. Bijeli čaj

Ovaj čaj je nježnog, slatkastog okusa, no je li prijatelj vitkog struka? Jedan je studija provedena u laboratoriju pokazala kako bijeli čaj pomaže pri razgradnji postojećih masnih naslaga i sprečava nastanak novih. Ima li isti učinak na ljudima, još se ne zna.

A. A.

Foto: Shutterstgock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo