Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ponekad je bolje imati višak kila nego biti na dijeti

Neki će rezultate najnovijeg kanadskog istraživanja i više nego pozdraviti: ako svoje dane konstantno provodite na dijeti, znajte kako svom tijelu ne činite nikakvu uslugu. Stručnjaci su zaključili kako je bolje da ostanete preteški nego da krenete na dijetu.

Naime, od 6000 pretilih ispitanika svaki je treći bio zdrav ili je imao samo jedan zdravstveni problem. Uživali su u boljem zdravlju nego one osobe koje su svako malo pokušavale istopiti suvišne kilograme dijetom. Ovim su se nesretnicima suvišni kilogrami samo vraćali

Što učiniti ako ste preteški?

Istraživači Sveučilišta York iz Toronta su pratili 6000 pretilih osoba kroz razdoblje od 16 godina: analizirali su rezultate njihovih zdravstvenih i tjelesnih pretraga te ih usporedili s rezultatima osoba normalne težine.

Umjesto da se trudite izgubiti prekomjerne kilograme (jer si tako možete više naštetiti nego učiniti dobro), probajte se koncentrirati na to da se više ne debljate nego da zadržite status quo.

Osobe koje su preteške, ali zdrave moguće više vježbaju i bolje se hrane nego mršave osobe koje puše i pokušavaju se bolje hraniti. Također su možda posrijedi i geni zbog kojih osobe mogu “pobjeći” od zdravstvenih posljedica prekomjerne težine.

Ovo istraživanje pokazuje kako vitkost nije uvijek superiorna, tvrde istraživači u časopisu Applied Physiology, Nutrition and Metabolism.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo