Hrana i recepti

Hrana i recepti

Potaknite metabolizam prirodnim putem

Metabolizam često povezujemo s gubitkom težine. Riječ je o procesu tijekom kojeg tijelo pretvara hranu koju smo pojeli i popili u energiju koja je potrebna za sve što činite, od kretanja, disanja, razmišljanja i rasta.

Metabolizam uključuje niz biokemijskih reakcija koje sagorijevaju kalorije u hrani i piću kako bi se oslobodila energija koje vaše tijelo treba za bitne tjelesne procese. Gubitak težine uglavnom se javlja kada tijelo sagorijeva kalorije bržim tempom nego što ih unosi. Evo kako možete pojačati metabolizam i gubiti na težini prirodnim putem.

Redovito vježbajte

kVježbanje sagorijeva kalorije i spada među najbolje načine za prirodno poticanje metabolizma. Hodanje, trčanje, plivanje i biciklizam povećavaju energiju koje vaše tijelo zahtijeva, što zauzvrat potiče metabolizam, tvrde stručnjaci. Čak i nakon što prestanete vježbati, vaše će tijelo sagorijevati kalorije bržim tempom nekoliko sati poslije. Stručnjaci preporučuju: svaki dan prakticirajte najmanje 30 minuta aerobnih vježbi ili drugih fizičkih aktivnosti.

Trening snage

Mišići sagorijevaju više kalorija nego mast, tvrde stručnjaci. Drugim riječima, ako ste po prirodi mišićaviji, vaš organizam će sagorijevati kalorije brže nego organizam pojedinaca s manje mišićne mase. Trening snage, kao što je dizanje utega pomaže izgradnji mišićne mase, koji pomažu u poticanju metabolizma.

Manji, a češći obroci

Konzumacija manjih, a češćih obroka tijekom dana može pomoći u poticanju metabolizma. Kad jedete češće, to omogućuje vašem tijelu brže i konstantnije sagorijevanje kalorija. Manji, a češći obroci pomažu u normaliziranju razine šećera u krvi. Na taj ćete način imati manju potrebu za grickalicama. Umjesto standardna tri obroka, konzumirajte 5 do 6 obroka manjih, ali zdravijih obroka dnevno.

kDan biste svakako trebali započeti doručkom. Znanstvena istraživanja su pokazala da konzumiranje doručka potiče metabolizam, ali i fizičku aktivnost.

Jedite više proteina

Metabolizam uključuje transport molekula do različitih dijelova tijela. Jedna od stvari koje poboljšavaju transport molekula je odgovarajući balans amino kiselina, koje se nalaze u proteinima.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo