Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pravila mršavljenja koja uvijek vrijede

lako se pristup pretilosti promijenio, nisu se promijenila stara dobra pravila. Za ženu koja je prirodno tek blago popunjena, previše hrane i nedostatak kretanja i tjelovježbe vode u pretilost nakon četrdesete godine kada se metabolizam prirodno usporava.

1. Za održavanje tjelesne težine ili uklanjanje pokojeg suvišnog kilograma, treba se pridržavati dva savjeta: jesti od svega pomalo (tijesto, kruh, meso, voće, povrće), ali umjereno, i redovito se baviti nekim sportom ili tjelovježbom. Tko se ne može iz bilo kojeg razloga baviti sportom, može hodati svakodnevno jedan sat i uspinjati se uvijek stubama umjesto električnim dizalom.

k2. Način prehrane treba mijenjati samo ako je pogrešan. No, u pravilu, vitkost se samo u 30 posto slučajeva postiže strogom dijetom, a u 70 posto tjelesnom aktivnošću. Kretanje i tjelesna aktivnost ključno pridonose dobrom izgledu tijela.

3. U usporedbi s ukupnom tjelesnom težinom, masne naslage čine 30 posto više od mišićne mase tijela. Kretanjem, posebno gimnastikom, možda se neće izgubiti niti desetak dekagrama, ali ćete na kraju ipak trebati jedan konfekcijski broj manje jer će se povećati volumen mišića, a s najvažnijih mjesta će nestati nakupine sala.

4. Za uklanjanje centimetara na trbuhu i bokovima više vrijedi kratkotrajno vježbanje više puta dnevno nego dugo vježbanje jedanput tjedno. Trebalo bi, dakle, svakodnevno vježbati po pola sata, a još bolje dva puta po 15 minuta. Dva su razloga za to: umjerena, ali stalna tjelesna aktivnost potiče metabolizam, što traje nekoliko sati nakon prestanka vježbanja. Osim toga, tako se mišići stalno potiču na rad, a to pridonosi njihovoj napetosti.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo