Preispitajte svoj plan mršavljenja! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Preispitajte svoj plan mršavljenja!

Već ste mnogo puta pokušali držati dijetu, ali do cilja koji ste si postavili nikad niste stigli? Prije nego što se obeshrabrite, preispitajte dijetu koju ste odabrali, jer svaki program ne odgovara svakoj osobi.

Evo pet pitanja na koja biste morali odgovoriti potvrdno da bi plan mršavljenja koji namjeravate provesti uspio i u vašem slučaju.

1. U dijeti su zastupljene raznolike namirnice?

kTrebale bi biti. Dijete koje izbacuju cijele grupe namirnica (mliječno, mesno, žitarice…) nisu preporučljive – s vremenom nastaje manjak vitamina i/ili minerala, dijeta vam dosadi, a kasnije teško zadržite željenu težinu.

2. Na jelovniku su i vaša omiljena jela?

I ona bi, barem u maloj količini, trebala biti predviđena u vašem jelovniku. U protivnom ćete najvjerojatnije brzo odustati. Bolje je mršavjeti sporije, uz osjećaj da si povremeno možete priuštiti kolač ili prutić čokolade.

3. Dnevni unos nije manji od 1400 kcal?

Ne bi smio biti. Ispod te granice, bez nadzora liječnika, ugrozili biste zdravlje i, dugoročno gledano, postigli suprotan učinak: usporili metabolizam! A to ne donosi ništa dobro.

4. Uključuje li plan tjelesnu aktivnost?

kAko za hodanje, trčanje, vožnju biciklom ili vježbanje u vašem planu mršavljenja nema mjesta, vremena i volje, plan možete baciti. Bez pojačane tjelesne aktivnosti, cijeli trud će biti uzaludan.

5. Imate li dovoljno novca za odabranu dijetu?

Imate. Onda zaista možete početi svoj plan mršavljenja! U protivnom bi dijeta za koju su iz dana u dan potrebne sve same skupe namirnice, ma kako bila primamljiva, sigurno završila neslavno.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo