Pretila djeca češće pate od refluksa kiseline

pretilo dijete, djecak, debeo, debljina, djecja pretilost

Pretilost je važni faktor rizika bolesti gastroezofagealnog refluksa, vraćanja kiseline iz želuca u jednjak koje se može manifestirati kao bol u gornjem trbuhu.

Gojazna djeca izložena su 30 do 40 posto višem riziku refluksa kiseline u odnosu na druge mališane normalne trećine, pokazalo je istraživanje zdravstvene skupne Kaiser Permanente.

"Dječja je pretilost izrazito ozbiljno pitanje, a naša studija dodaje još jedan rizik postojećem dugačkom popisu rizika koji vežemo uz ekstremnu dječju pretilost", tvrdi voditeljica istraživanja dr. Corinna Koebnick.

Gastroezofagalni refluks može dovesti do oštećenja jednjaka, te povećati rizik razvijanja njegovog raka kod odraslih osoba. Problem je uzrokovan slabošću mišićnog prstena koji se nalazi na spoju jednjaka i želuca. Kako bi se provjerio izgled jednjaka i želuca potrebno je provesti gastroskopiju, a potom mogu biti propisani lijekovi koji smanjuju izlučivanje želučane kiseline i time se tegobe značajno ublažavaju ili potpuno nestaju. Stručnjaci savjetuju izbjegavanje kasnih i obilnih obroka, te hranu koja pogoršava smetnje.

Stručnjaci ističu kako između osam i 25 posto pretile djece pati od čestih simptoma refluksa kiseline, no, još nije u potpunosti proučen pravi utjecaj dječje pretilosti na ovu bolest. Za potrebe svog istraživanja, pregledali su zdravstvene podatke preko 690.000 djece i tinejdžera. Ustanovili su kako je umjerena i ekstremna pretilost kod djece starije od šest godina povezana s 30 posto većim rizikom gastroezofagalnog refluksa.

"Odrasle osobe s refluksom kiseline mogu razviti rak jednjaka u 70. godini, no desetogodišnje dijete se izlaže mogućnosti ove maligne bolesti znatno ranije", upozorili su liječnici.

Prema podacima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo u našoj je zemlji broj pretile djece, od sedamdesetih godina do danas udeseterostručen. U predškolskoj dobi ima oko 11 posto pretile djece, a u školskoj i više.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!