Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pretilost spriječite dobrim baketrijama – probioticima

Stručnjaci smatraju kako loša crijevna flora djeluje kao okidač pretilosti. Evo vam ključa sprječavanja ove epidemije 21. stoljeća!

Osim štetnih bakterija koje žive u našim crijevima, među kojima je Escherichia coli, postoje i one dobre bakterije koje pomažu našoj probavi. Sve više i više istraživanja pokazalo je kako probiotici otkrivaju mnoge dobrobiti za naše zdravlje: mogu spriječiti gripu, prehladu, ekceme dojenčadi, sindrom iritabilnog crijeva ili proljev.

Baš kao što loša crijevna flora otvara put prema gojaznosti, tako dobra flora može pomoći smanjiti rizik od prekomjernih kilograma i mnogih bolesti koje povezujemo s pretilošću. Sve što trebate jest unositi bakteriju Lactobacillus plantarum HEAL19 iz mliječne kiseline.

“Laboratorijski štakori koji su dobivali ovu specifičnu bakteriju mliječne kiseline od kada su bili u maternici sve do odrasle dobi imali su značajno manju težinu nego drugi štakori. Pripadnici obiju skupina jeli su istu količinu visokoenergetske hrane”, objasnila je Caroline Karlsson sa Sveučilišta Lund, voditeljica istraživanja.

Jednako tako, štakori koji su redovito dobivali ovu bakteriju imali su bogatiji i bolji sastav bakterija koje se prirodno nalaze u našim crijevima. Zdrava crijeva bi trebala sadržavati velike proporcije “dobrih bakterija”, kao što su one mliječne kiseline, kako bi se smanjile upale, tj. smanjio broj bakterija koje iz uzrokuju.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo