Hrana i recepti

Hrana i recepti

Redovno konzumiranje amaranta osigurava gubitak suvišnih kilograma

Foto: Shutterstock

Amarant je žitarica koja je odličan izvor kalcija, a koja će vam osigurati sitost duže nego bilo koja druga namirnica!

Bezbroj je žitarica koje ne konzumiramo, među njima je amarant. Kako se bliži toplo vrijeme prva pomisao je skinuti višak nakupljenih kilograma i tijelu vratiti privlačan izgled.

Pretražujemo čudotvorne dijete pokušavamo sa promjenama i vrlo često odustajemo.

Promjena životnih navika i uvođenje zdravih namirnica siguran su put u očuvanju zdravlja i očuvanju željene težine.

Što je amarant?

Amarant je žitarica blijedo žute boje. Iako neugledna izgleda, odličan je izvor kalcija. Stručnjaci smatraju da je izvrstan za probavu, ali ono što je najvažnije daje osjećaj sitosti. Možete ga koristi kao temeljnu namirnicu za pripremu doručka, uz voće daje potrebni izvor energije i osjećaj gladi umanjuje daleko više od ostalih namirnica koje konzumirate kroz jutro.

Možete ga pripremati kao prilog uz glavni obrok – kao dodatak umacima. Izvrstan je izvor energije ako ga dodate nekim od grahorica.

Istraživanja su pokazala da je vrlo zdrav za mališane, pogotovo u situaciji kada imate problem sa intolerancijom na laktozu.

Priprema amaranta

Ako ga pripremate kao bazni temelj, možete ga bez bojazni skuhati za dva dana, naravno uz uvjet da ste ga pohranili na hladnom mjestu. Posebnu pozornost obratite na pripremu, kuhajte ga slično kao rižu na laganoj vatri uz povremeno miješanje, po potrebi dodajte toplu vodu jer bi se u protivnom mogao zalijepiti za površnu.

Napomena

Izvrstan je za osobe koje imaju probavnih poteškoća, intoleranciju na laktozu i gluten. Dojilje ga obožavaju jer pospješuje izlučivanja mlijeka, izvor je prirodnog kalcija za mališane i stvara nevjerojatan osjećaj sitosti.

Varivo od amaranta i graha

Sastojci:

  • 1/2 kg graha 
  • 1 dcl amanarata

Priprema:

Koristite grah kojeg ste unaprijed namočili i termički obradili, ako niste u mogućnosti možete koristiti konzervu graha. Grah procijedite i isplahnite više puta.

Amarant prije uporabe, operite ga pod mlazom vode u cjediljci. Na uobičajeni način kako pripremate varivo od graha, pripremite i ovo varivo. Ako koristite grah iz konzerve nemojte zaboraviti da amarant trebate kuhati oko 30 minuta. Ako vam je jednostavnije posebno skuhajte kašu od amarant i pri kraju kuhanja variva dodajte amarant. Količinu odredite sami shodno potrebi želite li da vaše varivo od graha bude rijetko ili gusto.

Temeljna kaša od amaranta za jednu osobu

Sastojci:

  • 1 šalica amaranta
  • 3 šalice vode

Priprema:

U zdjelu srednje veličine ulijte vodu i amarant. Kada voda prokuha, smanjite toplinu i pokrite posudu. Povremeno promiješajte, a kuhajte otprilike 30 minuta. Ne zaboravite da se poput riže lako lijepi za dno posude. Amarant je spreman za konzumiranje kada zadobije kašastu strukturu.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo