Hrana i recepti

Hrana i recepti

Reklame za žitarice potiču debljinu djece

Visoka razina šećera u žitaricama jedan je od glavnih krivaca učestale pretilosti malih Amerikanaca, ali i djece diljem svijeta.

Prema istraživanju sveučilišta Yale, prodaja žitarica pretrpanih šećerom i praznim kalorijama veća je no ikad. A sve to zahvaljujući zabavnim reklama koje privlače djecu.

fotoMeđutim, upravo je ta visoka razina šećera u žitaricama jedan od glavnih krivaca
učestale pretilosti malih Amerikanaca, ali djece diljem svijeta, potvrdila je Kelly Brownell, autorica istraživanja. Upravo se žitarice s najmanje nutritivnih vrijednosti najčešće reklamiraju i prezentiraju djeci. Brownell objašnjava: “ako pogledamo popis žitarica s najmanjom hranjivom vrijednošću, zaprepaštava činjenica kako se upravo te najgore žitarice reklamiraju i predstavljaju djeci kao zdrave.”

Istraživanje je otkrilo kako prosječan američki predškolac tokom godine vidi 642 zabavna oglasa za žitarice. Jer oglašavanje je skrojeno tako da odgovara publici. Žitarice s najviše šećera i najmanje nutritivnih vrijednosti su kreirane kako bi impresionirale djecu, dok su hranjivije žitarice s većim udjelom vlakana i manje šećera namjenjene odrasloj publici.

S druge strane, proizvođači žitarica tvrde kako svoje proizvode rade što je moguće hranjivijima, a pri tome smanjuju prezentiranje reklama djeci. S druge strane, Brownellino istraživanje otkriva drugačiji scenarij. “Žitarice koje tržište nudi djeci sadrže 85 posto više šećera, 60 posto više natrija i 65 posto manje vlakana nego one namijenjena odraslima”, tvrdi znanstvenica.

fotoOvim su se tvrdnjama suprotstavili proizvođači žitarica koji kažu: “Ne znamo kako su istraživači došli do zaključka kako žitarice namjenjene djeci sadrže najmanje hranjivih sastojaka. Žitarice koje reklamiramo imaju malo kalorija, i osiguravaju važan izvor hranjivih sastojaka neophodnih u dječjoj prehrani. “

Glavni zaključak istraživača glasi: “Postoji način na koji možemo naučiti djecu da jedu zdraviju hranu. Sve se svodi na to čijem su utjecaju izložena. Znanstvenici dječje bolnice iz Bostona su otkrili kako su, osim debljine, s prehranom bogatom šećerom i škrobom povezani i drugi zdravstveni problemi.

Prehrana bogata visokim glikemijskim indeksom (GI) uzrokuje visoku razinu šećera u krvi koja je povezana s dijabetesom. Znanstvenici su također utvrdili kako ovakva prehrana stvara i više oksidativnog stresa. On je povezan sa rastućim brojem raznih bolesti i zdravstvenih problema.

Kako biste smanjili oksidativni stres, nutricionisti savjetuju konzumaciju cjelovitih žitarica bogatih antioksidansima.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo