Hrana i recepti

Hrana i recepti

Sagorite kilograme kao od šale

Najnovija istraživanja pokazuju da možemo dosta toga učiniti kako bismo ubrzali našu sposobnost sagorijevanja kalorija i masnih naslaga. Predstavljamo vam pet najboljih načina.

k1. Odustanite od drastičnih dijela

Kada si uskraćujete hranu, tijelo dobiva signal “iscrpljivanja glađu” i prebacuje cijeli sustav na čuvanje energije. Čak i blaga dijeta može imati suprotan učinak. Ispitujući posljedice blagog smanjivanja dnevnih količina kalorija, znanstvenici su ustanovili da takva dijeta usporava metabolizam. Kako bi se uspostavio normalan metabolizam treba kombinirati dijetu i vježbanje, preporučuju stručnjaci. Tako ćete se brže riješiti viška kilograma.

2. Ojačajte mišiće

Što ste mišićaviji više ćete masnih naslaga sagorjeti. Žena visoka 170 centimetara i teška 70 kilograma koja ima 82 posto mišića i 18 posto masnih naslaga sagorjet će više kalorija nego žena iste visine i težine koja ima, recimo, 78 posto mišića i 22 posto masnih naslaga. To je stoga, kažu liječnici, što su mišići metabolički aktivni. Zbog toga su vježbe za jačanje mišića posebno važne za one koji provode dijetu.

3. Uživajte u zdravom doručku

Osobe koje preskaču doručak sagorijevaju oko pet posto manje kalorija nego one koje redovito doručkuju. Zdrav jutarnji obrok pomaže i u ravnomjernijoj prehrani tijekom dana. Pokazalo se da osobe koju doručkuju rjeđe pretjeruju u drugim obrocima i češće preskaču međuobroke.

k4. Jedite tri obroka dnevno

Zbog toga što se metabolizam povremeno podiže kada uzimamo hranu mnogi misle da će češći, a manji obroci utjecati na to da se masne naslage stalno “tope”. Nažalost, ta teorija nikada nije dokazana. Naime, novija su ispitivanja pokazala da toplinski učinak hrane – razina podizanja našeg metabolizma poslije jela – zapravo ovisi o obilnosti obroka, a ne koliko često jedemo.

5. Ne vježbajte rutinski

Nije rijetkost da osobe koje redovito vježbaju uvijek ponavljaju iste vježbe, istim intenzitetom. No kada nešto stalno ponavljate tijelo se prilagođava i zbog toga postaje teže mršaviti, tvrde stručnjaci za tjelovježbe. Stručnjaci savjetuju da se program vježbi mijenja svakih šest tjedana.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo