Hrana i recepti

Hrana i recepti

Smršavi i poboljšaj pamćenje!

Čini se kako mršavljenje ima mnoge dobrobiti za zdravlje, kojima su sada dodane još dvije!

Osim što na taj način smanjujete rizik od bolesti srca, dijabetesa, hipertenzije, bolesti žuči, raka dojke i debelog crijeva, smanjenjem težine možete poboljšati svoje pamćenje i koncentraciju, tvrde britanski istraživači.

Voditelj studije, neuropsiholog Odsjeka psihologije Sveučilišta Kent John Gunstad, prethodno je primijetio kako su pretili pacijenti skloni “malim mentalnim greškama”. U ovom je istraživanju usporedio podatke 110 pacijenata koji su prošli barijatrijsku operaciju za smanjenje težine i 41 pretilu osobu koja nije bila podvrgnuta operaciji.

Prije nego što su operirani, pacijenti su imali poteškoća s koncentracijom i teže su se mogli sjetiti određenih stvari. Međutim 12 tjedana poslije operacije, njihove su se kognitivne funkcije poboljšale.

“Ovo je prvi dokaz koji pokazuje kako ovakvom operacijom pojedinci mogu poboljšati pamćenje, koncentraciju i rješavanje problema. Mnogi faktori koji tipično prate pretilost, poput hipertenzije i dijabetesa tipa 2, mogu utjecati na mozak, no oni mogu biti ispravljeni. Kada ti problemi nestanu, funkcije pamćenja se poboljšaju”, objasnio je Gunstad.

Njegov sljedeći korak je provesti istraživanje i saznati mogu li osobe koje smršave bez operacije doživjeti poboljšanje pamćenja i koncentracije.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo