Hrana i recepti

Hrana i recepti

Sneni ljudi po danu vole hranu koja deblja

Rezultati istraživanja harvardskih stručnjaka samo podcrtavaju prijašnje zaključke i preporuke liječnika o nedostatku sna kada su u pitanju debljanje i pretilost.

Američki su istraživači proučavali 12 osoba starih između 19 i 45 godina koje su bile pospane po danu. Kada su im pokazali slije na kojima su bile namirnice bogate kalorijama, poput hamburgera, pomfrita, pizze, kolača ili sladoleda, zaključili kako ove osobe imaju smanjenu aktivnost u dijelu mozga koji inhibira ponašanje (prefrontalni korteks), za razliku od moždane aktivnosti kada su gledali slike zdravih namirnica.

“Kad ste pospani, postoje velike šanse da nećete moći kontrolirati količinu hrane koju jedete. Mogu vas privlačiti nezdrave namirnice jer se ne kontrolirate kao u slučaju kada ste odmorni”, objasnio je William Killgore, psiholog na Harvardu.

San i hormoni

Nedostatak sna povećava razinu hormona grelina, koji vlada našim apetitom i javlja kada osjećamo glad, a istovremeno se smanjuje razina hormona leptina koji nam signalizira osjećaj sitosti. Kod nedovoljno sna “javlja se manje leptina i više grelina, što vam govori da nastavite jesti, a vaš prefrontalni korteks ne radi tako dobro kao prije te ne možete spriječiti prejedanje”, objasnila je dr. Shelby Freedman Harris, direktorica programa za probleme sa snom Montefiore medicinskog centra u New Yorku.

Njen je savjet – više sna. “Idite na počinak ranije svaku noć, ograničite unos kofeina i alkohola te probajte vježbati pet do šest sati prije spavanja”.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo