Hrana i recepti

Hrana i recepti

Što je liposukcijska dijeta pojašnjava nutricionistica

Shutterstock

Liposukcijska dijeta je još jedan od danas popularnih načina gubitka kilograma.

Liposukcijska dijeta nije isto što i liposukcijska operacija, iako se u oba slučaja radi o brzom gubitku masnoća. Pravila dijete nalažu  povećan unosu proteina, a smanjen unos ugljikohidrata.

Svaki redukcijski plan prehrane treba biti prilagođen svim individualnim potrebama, koje se temelje na nutricionističkoj dijagnostici (laboratorijskoj i antropometrijskoj). te što je najvažnije treba imati stalni monitoring, s povremenim korekcijama od strane nutricionista ili liječnika, pojasnila je dr. sc. Mirela Marić, mag. nutricionizma te dodaje kako takva prehrana nije klasična dijeta, te se ne može primjenjivati na duge staze kao metoda mršavljenja.

„Novo doba nutricionizma temelji se na individualnim potrebama i ciljanoj dijagnostici , te se  temeljem dijagnostičkog odabira ( laboratorija, testova intolerancije na hranu, nutrigenetike, alergoloških testova…) može odrediti prehrambeni model koji točno odgovara  svakoj osobi. Svaki plan prehrane  treba biti prilagođen individualnim potrebama svakog pojedinca. Kao i u svim promjenama prehrane, umjereno  veći unos proteina daje koristi, ali ovdje doista nema opravdanja govoriti što više to bolje. Uravnotežena prehrana nije visoko-proteinska niti visoko-masna za opću populaciju.“, dodaje nutricionistica i pojašnjava kako veći unos proteina izaziva dobro utvrđena opterećenja metabolizma – pojačano izlučivanje viška dušika/amonijaka/ureje, pojačan rad jetre i bubrega, te može izazvati razne zdravstvene probleme.

Kako kvalitetnije živjeti? Evo nekoliko jednostavnih savjeta

„Smanjivanje kilograma mora ići uz ukupnu redukciju kalorija ( temeljeno na 5 obroka dnevno), uz redukciju ugljikohidrata, ali i postoji granica do kojih se može smanjivati unos ugljikohidrata. Znanstvene studije su potvrdile optimalnu donju granicu dnevnog unosa ugljikohidrata ( 130 do 150 g) , ali nema preporuke za optimalan dnevni unos za svakog pojedinca.“, ističe.

Opće prihvaćena preporuka unosa ugljikohidrata je 45 E% do 65 E% kod uravnotežene prehrane, ovisno o načinu života, bavljenju sportom ili posebnim prehrambenim potrebama. Kada se ugljikohidrati smanje drastično na rečenu granicu ili ispod nje, tijelo ostaje bez glukoze kao primarnog pogonskog goriva ,a tome se najviše opire mozak, kao najveći korisnik ovog energenta bez čijeg rada naš  organizam nema života.

Popis namirnica koje biste trebali redovito kupovati – odobrila nutricionistica

„Liposukcijska dijeta u nekim oblicima sliči i na Atkinsonovu ili LCHF prehranu, iako je LCHF prehrana znatno bogatija s povrćem. Vraćamo se na početak priče, liposukcijska dijeta nije klasična dijeta koja je primjenjiva uvijek i za svakoga, te se ne može držati duže vrijeme. Sama riječ dijeta nije mjerodavan pojam, jer se odmah misli na neku vrstu redukcije  (najčešće kalorija, ali i svih vrsta hrane, te sigurno i deficit vitamina, minerala, vlakana….i ostalog), primjerenije je razgovarati o prilagođenim programima prehrane.“ Zaključuje i kako su trendovi su jedno , a ulaganje u zdravlje na duge staze nije trenutni trend nego kategorija zdravlja koji se temelji na  preventivi i primjeni individualnih programa prehrane temeljenih na dijagnostici i pravilima nutricionističke struke.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo