Hrana i recepti

Hrana i recepti

Što jesti za manje kilograma?

Mršavljenje može biti naporan posao. Svaka pomoć dobro dođe u ratu s kilogramima. Ako prigrlite zdrave navike i pokoji trik, lakše ćete se približiti svom cilju.

Mljevena crvena paprika

Ovaj popularni začin koji upotpunjuje mnoga jela može pomoći u
sagorijevanju više kalorija
nakon obroka, a istovremeno je koristan za
držanje apetita pod kontrolom, pogotovo kada su u pitanju osobe koje ga
inače ne jedu redovito, smatraju američki istraživači Sveučilišta
Purdue.

Jabuke

Voće i povrće predstavljaju idealne namirnice za mršavljenje jer sadrže velike količine vode i vlakna. Jedući ove namirnice osjećamo se sitijima dulje vrijeme, a stručnjaci preporučuju jabuke kao glavne saveznike mršavljenja. One mogu pomoći u snižavanju kolesterola i držanju šećera pod kontrolom, a djeluju preventivno za rak debelog crijeva. Hrvati pojedu 15 kilograma jabuka godišnje, od kojih je najpopularnija sorta Idared.

Ako desetak minuta prije glavnog obroka pojedete jednu jabuku mogli biste pojesti 15 posto manje kalorija, tvrde stručnjaci. Na početku obroka biste trebali jesti namirnice bogate vlaknima kako bi se ranije osjećali sitijima i prestali jesti na vrijeme.

Voda

Voda predstavlja prirodni način držanja apetita pod kontrolom jer
pomaže da se osjećamo punijima, tj. sitijima. Prije obroka popijte čašu
vodu, a tijelom dana pijuckajte vodu tako da na kraju dana unesete oko
dvije litre tekućine.

Mrkva

Osim što je bogata vlaknima kada se jede sirova, i sok od mrkve pomaže kod mršavljenja.

Mrkva, daleko najpoznatija namirnica koja štiti vid, jedna je od rijetkog povrća koja obiluje betakarotenom i pektinom, može sniziti rizik od plućnih bolesti za čak 50 posto. Usitnite ju u blenderu i popijte sok – ovako možete kroz 12 tjedana izgubiti do 1,8 kilograma. Mrkva je krcata nutrijentima koji će pomoći u sagorijevanju masti.

Pazite koje mlijeko pijete

Mlijeko dobiveno od stoke koja, zahvaljujući organskom uzgoju, jede svježu biljnu prehranu je bolje za zdravlje od “tradicionalnog” mlijeka, poručuju znanstvenici Sveučilišta Newcastle. Organsko mlijeko uglavnom sadrži manje zasićenih masnoća i više dobrih masnih kiselina od mlijeka proizvedenog na komercijalnim mliječnim farmama.

Ako prigrlite organsko mlijeko možete smanjiti unos zasićenih masti u organizam za 30 do 50 posto i još uvijek ostvariti isti unos korisnih masnih kiselina, poput omege-3.

Češnjak

Iako je široko poznat po svom nedruštvenom mirisu, češnjak se stoljećima smatra hranom koja liječi. Većina ljudi zna kako češnjak sprječava rak, snižava kolesterol, liječi prehladu, ali on također može pomoći sniziti visoke razine krvnog tlaka i uzrokovati gubitak kilograma.

Ključ je u tvari koja se zove alicin, a ona je također odgovorna za češnjakov specifičan miris. Izraelski su istraživači ustanovili kako taj jaki miris češnjaka stimulira centre za sitost u mozgu te na taj način smanjuje osjećaj gladi. Istovremeno stimulira živčani sustav i otpušta hormone, kao što je adrenalin. Ti hormoni ubrzavaju metabolizam tijela te ono sagorijeva više kalorija bržim tempom.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo