Hrana i recepti

Hrana i recepti

Vježbanje nije dovoljno za poništavanje blagdanskog prejedanja

“Ako razmišljate o trčanju pet kilometara u pola sata, tada ćete sagorjeti oko 300 kalorija. Pa, to odgovara jednoj kriški pite od bundeve bez ikakvih dodataka, jer ona sadrži oko 300 kalorija”, slikovito je objasnio problem Jamie Cooper, voditelj istraživanja.

Ako ste mislili kako možete uživati u bilo kakvoj hrani ovih blagdana i da ćete sve to “poništiti” s nekoliko treninga u teretani, gadno ste se prevarili, tvrde američki istraživači. Ništa ne može zamijeniti umjerenost u jelu i piću!

Tako su stručnjaci Sveučilišta Tech iz Teksasa pratili 48 muškaraca i stotinu žena kroz razdoblje od šest tjedana između američkog Dana zahvalnosti i Nove godine, a ispitanici su bili šarolikih godina, od 18 do 65.

Polovica je “ozbiljno” i redovito vježbala pet sati tjedno dok je druga polovica uživala sjedilački stil života bez puno kretanja. Ispitanici su izvagani i izmjereni kako bi se izračunao njihov indeks tjelesne mase (ako ne znate svoj, hop na Moja težina).

Ispitanici su se prosječno udebljali 0,68 kilograma: muškarci nešto više (skoro jednu kilu) od žena. Možda vam se ovo ne čini puno, no studije su pokazale kako se prosječno debljamo jedan kilogram godišnje, bez da smo toga imalo svjesni, a jednom kada se ovakvi kilogrami “zalijepe” za nas, gotovo ih je nemoguće skinuti bez puno truda.

Ispitivači su zaključili kako tjelovježba nije nimalo utjecala na blagdansko debljanje, no nikome nije u potpunosti bilo jasno zašto.

Nakon deset godina takvih nakupljanja kilograma dobijemo tijelo s deset kilograma viška, a u tom kontekstu je još bitnije držati blagdansko prejedanje pod kontrolom.

“Ako razmišljate o trčanju pet kilometara u pola sata, tada ćete sagorjeti oko 300 kalorija. Pa, to odgovara jednoj kriški pite od bundeve bez ikakvih dodataka, jer ona sadrži oko 300 kalorija”, slikovito je objasnio problem Jamie Cooper, voditelj istraživanja objavljenog u časopisu European Journal of Clinical Nutrition.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo