Želite se riješiti apneje u snu? Smršavite! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Želite se riješiti apneje u snu? Smršavite!

Mnoge osobe koje boluju od opstrukcijske apneje u snu mogle bi bezbrižno spavati ako bi smršavjele, tvrde američki istraživači.

Iako stručnjaci znaju da postoji veza između viška kilograma i ovog stanja zbog kojeg se bolesnici nekoliko puta bude po noći (i toga nisu svjesni), nisu u potpunosti sigurni kako je ona uvjetovana. “Iako je većina pacijenata pretila, nije svatko tko ima apneju u snu gojazan. Liječnici znaju da se apneja pogorša ako se udebljate, a ako smršavite, ona se poboljša”, objasnio je dr. Virend Somers, profesor medicine i kardiovaskularnih bolesti Klinike Mayo. Pretilost možda utječe na sposobnost dušnika da ostane otvoren za vrijeme sna ili dodatne masne stanice utječu na mozak koji kontrolira dušnik.

Istraživači Instituta Karolinska iz Stockholma su pregledali 63 muškarca stara između 30 i 65 godina, koji su bolovali od apneje u snu i bili debeli. Ukupno je 58-ero slijedilo redukcijsku dijetu kroz devet tjedana, a zatim su godinu dana održavali svoju težinu savjetovanjima.

Nakon godine dana, polovica pacijenata koji su uspjeli smršavjeti i zadržati svoju novu liniju više nisu trebali CPAC uređaj kako bi sigurno spavali, a deset je posto uspjelo izliječiti apneju u snu.

Virend Somers smatra kako određeni prehrambeni režim nije ovdje posrijedi: “Nije mi poznata interakcija između onoga što jedete i apneje u snu. Umjesto toga, vjerojatno je mršavljenje bilo odgovorno”, zaključio je profesor medicine s Klinike Mayo.

Opstruktivna apneja u snu
podrazumijeva opstrukciju u
gornjem dišnom sustavu koju karakterizira povremeni prestanak disanja.
On može
potrajati i do deset sekundi. Obično se ovaj poremećaj povezuje s
hrkanjem.

Apneja u snu donosi rizik od agresivnih bolesti srca

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo