Hrana i recepti

Hrana i recepti

Želite smršaviti? Ne preskačite obroke!

Čini vam se da sporo gubite višak kilograma? Uzrok je najčešće u pogrešnom načinu prehrane. Ako još k tome preskačete obroke – problem je na vidiku!

Postupate pogrešno nastojite li smršaviti tako da izostavite zajutrak ih objed. Poslije podne ćete u sebe utrpati prvo što vam dođe pod ruku, a navečer nikako nećete uspjeti utažiti glad.

k• Ako se samo nakratko zadržavate za stolom i hranu trpate u sebe na brzinu, potkraj dana nećete točno znati što ste sve pojeli.

• Ako prije odlaska na počinak ili usred noći osjetite glad, znači da tijekom dana niste pojeli koliko je tijelu potrebno.

• Dok spavate metabolizam je na minimumu, pa već i mali unos kalorija odlazi u zalihe.

Jesti češće, a manje

Vaša je slaba točka da neuredno uzimate hranu. Te loše navike oslobodit ćete se tako da nikada ne preskočite zajutrak, prijepodnevnu i poslijepodnevnu užinu, te objed i večeru. To možda zvuči kao pretjeravanje, ali nije tako.

Pet manjih obroka
Ako istu količinu jela podijelite na pet umjesto na dva-tri obroka, u tijelo ćete unijeti više kalorija, ali se nećete udebljati jer će organizam bolje iskorištavati unesenu energiju.

Bogat zajutrak
Ako katkad i pretjerate, najbolje je to učiniti ujutro i pojesti obilan zajutrak. Svakoga jutra popijte čašu mlijeka ili jogurta (bjelančevine), kakvo voće, malo marmelade ili komad kolača (šećer), kruh ili prepečenac (ugljikohidrati).

kDva mala međuobroka
Komad voća, jogurt ili malo pahuljica sredinom prijepodneva i poslijepodneva, umanjit će vam apetit i pomoći da se normalizira razina šećera u krvi (zbog pada razine šećera u krvi ponekad osjećamo umor).

Večerajte malo
U drugom dijelu dana tijelo troši manje energije, pa tada valja i manje jesti. Navečer nikada ne jedite mnogo, pogotovo ako večerate kasno. Ako ste prije odlaska u krevet još gladni, umjesto jela radije popijte neki biljni čaj za smirenje.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo