Hrana i recepti

Hrana i recepti

Želite smršavjeti? Preskočite pomodne dijete!

Ako vodite neprestanu bitku s kilogramima sigurno su vam poznate sve moguće metode mršavljenja. koju odabrati? Koja zaista može donijeti rezultate?

Američki istraživači Medicinskog centra Beth Israel Deaconess iz Bostona tvrde: zaboravite na pomodne dijete, tablete za mršavljenje i sl. One će samo stanjiti vaš novčanik i živce, a masne naslage će i dalje ostati. No, što onda djeluje?

Oni preporučuju smanjenu konzumaciju masti, više tjelovježbe, savjetuju da se pridružite nekom programu za mršavljenje te tražite svog liječnika tablete za mršavljenje koje se mogu dobiti samo na recept.

“Možda se doima dosadnim, pa čak i staromodnim, ali zaista djeluje. Ljudi zaista gube pet do deset posto svoje težine ili više koristeći provjerene metode koje donose rezultate”, smatra Jacinda Nicklas, voditeljica studije.

Njen je tim analizirao podatke preko 4000 pretilih osoba. Od njih je 63 posto pokušalo smršavjeti: 40 posto je uspjeli istopiti pet ili više posto svoje ukupne težine, a 20 posto je izgubilo čak deset posto svoje tjelesne mase ili više.

Koje su metode davale najbolje rezultate?

Osobe koje su više vježbale i manje jele masne hrane istopile su više kilograma. Ispitanici koji su se uključili u neki popularni program mršavljenja, primjerice Weight Watchers ili Jenny Craig, u većoj su mjeri izgubili deset posto svoje težine nego druge osobe. Uporaba tableta za mršavljenje na recept povezana je s mršavljenjem, ali samo kod manjeg broja ispitanika.

Nažalost, studija nije ponudila odgovore na pitanja koliko dugo su ispitanici vježbali ili kojim intenzitetom, a nisu ni navedene njihove prehrambene navike.

“Ako nešto funkcionira za jednu osobu, ono ne mora nužno funkcionirati i za drugu. Najvažnije je da potražite nešto što funkcionira za vas, a to je drugačije za svaku osobu. Neki su uspješni s prehranom koja uključuje malo masti jer ona uključuje namirnice koje vole i koje ih čine sitima. Za druge je bolji plan prehrane s malo ugljikohidrata. Program mora biti individualiziran ili neće biti održiv”, upozorio je dr. Scott Kahan, direktor Nacionalnog centra za težinu i wellness u Washingtonu, komentirajući rezultate studije objavljene u časopisu American Journal of Preventive Medicine.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo