Znamo trik kako odabrati zdravi desert!

dijeta-debljina-mrsavljenje-muskarac2

Znanstvenici tvrde kako je naš apetit reguliran stimulansima za koje nismo svjesni.

Kako se oduprijeti iskušenju slasnog kolača kad bismo trebali pojesti nešto zdravo i niskokalorijsko? Francuski istraživači nude odgovor!

Tako su stručnjaci Sveučilišta Bourgogne otkrili trik: prije nego li donesete odluku što ćete jesti, uživajte u "voćnim mirisima" - zbog njih ćete biti skloniji odabrati zdrave namirnice. Pogotovo kada je u pitanju desert.

Mirisi utječu na naš apetit

Francuski psiholozi tvrde kako njihovo otkriće naglašava u kojoj mjeri mirisi utječu na naš odabir hrane jer ispitanici nisu ni po čemu znali da su namjerno izloženi voćnim mirisima. Oni su odabrali 115 ispitanika starih između 18 i 50 godina i podijelili ih u dvije skupine. Rečeno im je da stručnjaci proučavaju komunikaciju za vrijeme jela, a ne odabir namirnica ovisno o mirisima.

Polovica je ispitanika je čekala u prostoriji koja je netom bila posprejana mirisom svježih kruški, dok su ostali ispitanici čekali u prostoriji bez posebnog mirisa.

Nakon 15 minuta, ispitanici su ušli u drugu prostoriju, gdje su odabrali tri jela sa švedskog stola. Za svako su jelo imali izbor: jelo s voćem ili povrćem te jelo bez tih namirnica. Tako su mogli odabrati između plate hladnih narezaka ili naribanu mrkvu za predjelo, tjesteninu bolonjez ili losos s rižotom od zelenog povrća za glavno jelo te čokoladni brownie ili kompot od jabuke za desert.

Dok miris krušaka nije previše utjecao na odabir predjela i glavnog jela, utvrđena je bitna razlika kod odabira deserta. Tri od četiri osobe koje nisu bile izložene mirisu kruške odabrale su čokoladni desert, usporedno s manje od polovice ispitanika iz "kruška-skupine".

"Ovom je studijom prvi put pokazano kako nesvjesno percipiran voćni miris može utjecati na odabir hrane i odvesti do 'voćnijih' deserta", objasnili su francuski stručnjaci, čiji je rad objavljen u časopisu Appetite.

K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!