Znamo trik kako odabrati zdravi desert! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Znamo trik kako odabrati zdravi desert!

Znanstvenici tvrde kako je naš apetit reguliran stimulansima za koje nismo svjesni.

Kako se oduprijeti iskušenju slasnog kolača kad bismo trebali pojesti nešto zdravo i niskokalorijsko? Francuski istraživači nude odgovor!

Tako su stručnjaci Sveučilišta Bourgogne otkrili trik: prije nego li donesete odluku što ćete jesti, uživajte u “voćnim mirisima” – zbog njih ćete biti skloniji odabrati zdrave namirnice. Pogotovo kada je u pitanju desert.

Mirisi utječu na naš apetit

Francuski psiholozi tvrde kako njihovo otkriće naglašava u kojoj mjeri mirisi utječu na naš odabir hrane jer ispitanici nisu ni po čemu znali da su namjerno izloženi voćnim mirisima. Oni su odabrali 115 ispitanika starih između 18 i 50 godina i podijelili ih u dvije skupine. Rečeno im je da stručnjaci proučavaju komunikaciju za vrijeme jela, a ne odabir namirnica ovisno o mirisima.

Polovica je ispitanika je čekala u prostoriji koja je netom bila posprejana mirisom svježih kruški, dok su ostali ispitanici čekali u prostoriji bez posebnog mirisa.

Nakon 15 minuta, ispitanici su ušli u drugu prostoriju, gdje su odabrali tri jela sa švedskog stola. Za svako su jelo imali izbor: jelo s voćem ili povrćem te jelo bez tih namirnica. Tako su mogli odabrati između plate hladnih narezaka ili naribanu mrkvu za predjelo, tjesteninu bolonjez ili losos s rižotom od zelenog povrća za glavno jelo te čokoladni brownie ili kompot od jabuke za desert.

Dok miris krušaka nije previše utjecao na odabir predjela i glavnog jela, utvrđena je bitna razlika kod odabira deserta. Tri od četiri osobe koje nisu bile izložene mirisu kruške odabrale su čokoladni desert, usporedno s manje od polovice ispitanika iz “kruška-skupine”.

“Ovom je studijom prvi put pokazano kako nesvjesno percipiran voćni miris može utjecati na odabir hrane i odvesti do ‘voćnijih’ deserta”, objasnili su francuski stručnjaci, čiji je rad objavljen u časopisu Appetite.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo