Napravite moćan domaći sirup protiv kašlja (odličan je i za upalu grla!) - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Napravite moćan domaći sirup protiv kašlja (odličan je i za upalu grla!)

Ovaj snažan domaći lijek za kašalj kombinira prirodne sastojke poput meda, luka, češnjaka i crne rotkve – a može učiniti čuda u ublažavanju simptoma prehlade i prirodnom rješavanju kašlja.

Ovaj domaći sirup protiv kašlja opskrbit će vas antioksidansima za jačanje imuniteta, olakšati uporni kašalj, kao i pomoći u smirivanju i liječenju upale grla tijekom sezone gripe.

Kombinacija ljekovitih svojstava meda, crne rotkve, luka i češnjaka čini učinkovit prirodni lijek protiv kašlja s antivirusnim svojstvima.

Sastojci za domaći sirup protiv kašlja

Češnjak
U mnogim je studijama zabilježeno da sirovi češnjak ublažava niz virusnih infekcija, uključujući prehladu, groznicu, kašalj, astmu i rane.

Shutterstock

Nakon što je nasjeckan, samljeven, zgnječen ili sažvakan, sumporni spoj prisutan u svježem češnjaku može se brzo pretvoriti u alicin – koji je odgovoran za antivirusno i antibakterijsko djelovanje, imunomodulacijska, protuupalna i antioksidativna svojstva.

Sve to može podržati imunološki sustav i pomoći u smanjenju izlučivanja sluzi odgovorne za respiratorne infekcije.

Reagirajte odmah ako mršavite, imate groznicu, suhi kašalj, jako noćno znojenje, otečene limfne žlijezde… – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Luk
U pokusnim životinjskim modelima djelovanje spojeva luka pokazalo je antioksidativno, imunomodulatorno i protuupalno djelovanje, kao i antivirusno djelovanje.

Sastojci luka pokazali su opuštajuće djelovanje na glatke mišiće dušnika, ukazujući na bronhodilatatorsko djelovanje ili ublažavajuće djelovanje na opstruktivne respiratorne bolesti. Što čini luk izvrsnim prirodnim sredstvom za suzbijanje kašlja.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također je preporučila korištenje ekstrakta luka za liječenje bolesti uključujući obične prehlade, kašalj, astmu, bronhitis i alergijske bolesti.

Crna rotkva
Ekstrakt crne rotkve sadrži visoku koncentraciju vitamina C, tokoferola i polifenola. Eksperimentalne studije pokazale su da ovi sastojci posjeduju antioksidativna svojstva i sposobnost detoksikacije jetre.

Iako postoji samo nekoliko dostupnih izvješća koja potvrđuju protuupalnu sposobnost i mehanizme djelovanja, crna rotkva se od davnina koristi u narodnoj medicini za ublažavanje kašlja i sluzi, liječenje astme, bronhitisa i drugih respiratornih poremećaja.

Prema in vitro istraživanjima, cijeđeni sok iz korijena crne rotkve pokazao je značajna antioksidativna svojstva i imuno-modulatorne učinke.

Crna rotkva također je poznata po svojim protuupalnim svojstvima i liječenju plućne fibroze.

Med
Osim što ima antioksidativna, antimikrobna i protuupalna svojstva, ima sposobnost povećanja sinergizma i poboljšanja terapeutske učinkovitosti.

Dodatkom meda povećava se oralna bioraspoloživost, kao i koncentracija aktivnih spojeva koji se nalaze u češnjaku, luku i crnoj rotkvi.

Korištenje meda može pozitivno utjecati na učestalost i jačinu kašlja, te ublažiti iritaciju, što ga čini izvrsnim lijekom za kašalj.

Kako napraviti domaći sirup protiv kašlja

  • Uzmite 2-3 glavice češnjaka, ogulite češnjeve, dobit ćete otprilike 20 češnjeva.
  • Ogulite i nasjeckajte jednu manju glavicu luka.
  • Uzmite 1 manju crnu rotkvu, ogulite joj koru i sitno je naribajte. Trebat će vam otprilike 1/2 šalice naribane crne rotkve.
  • Uzmite staklenu posudu (zdjelu ili teglu), dodajte luk, češnjak i crnu rotkvu i prelijte medom dok ga ne prekrije.
  • Ostavite da se namače i pusti sok najmanje 12 sati.
  • Držite ga u hladnjaku oko 7-10 dana ako ga ne koristite.

Sada možete iskoristiti cijelu smjesu i žvakati u ustima ili procijediti i dodati tekućinu u staklenu posudu. Rukom stisnite tekućinu da izađe što više. Sirup protiv kašlja u ovom obliku je odličan za djecu.

Upotreba i doziranje

Uzimajte 1 žlicu ovog domaćeg sirupa protiv kašlja, 3-4 puta dnevno prije jela. Za akutne simptome uzimajte češće – otprilike svaka 3 sata.

Pazite da ništa ne pijete ili jedete 30 minuta do sat vremena nakon toga kako biste smanjili upalu i bol te ublažili kašalj.

Uzimajte ovaj domaći sirup protiv kašlja ili upale grla svaki dan, otprilike jedan do dva tjedna, dok se simptomi polako ne povuku.

Potencijalni dodatni sastojci

Limunov sok – svježe iscijeđeni limunov sok od 1 do 2 limuna. Limun će povećati proizvodnju sline i pospješiti brže čišćenje grla.

Cimet – mljeveni cimet (oko 1/2 žličice). Cimet pomaže u opuštanju sluzi i razrjeđivanju sekreta u dišnim putovima, a uz to ima blagi analgetski učinak.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo