Ocat će poboljšati okus krumpira ako ga dodate u pravom trenutku - znate li kada? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ocat će poboljšati okus krumpira ako ga dodate u pravom trenutku – znate li kada?

Shutterstock

Ovaj trik pomoći će da mnogima omiljena namirnica, krumpir na 100 načina, postane još ukusnija

Krumpiri su jedna od najraznolikijh i naobožavanijih namirnica. Možemo ih kuhati, peći, pripremiti kao dodatak, glavno jelo, dodati juhama ili salatama… No, nisu svi krumpiri za sve. Dobro je znati kakav se koriti za koje jelo i način pripreme kako biste uživali u najboljoj teksturi i okusu.

Ako krumpir ima više škroba, lakše će postati mekan i odličan je za pripremu pirea ili za pečenje. Voštani krumpir sadrži puno vode te se zato koristi za salate ili se kuha. A postoji i trik koji će poboljšati okus kuhanog krumpira – u vodu u kojoj se kuha jdnostavno dodajte ocat.

Batat vs. krumpir – koji je bolji za vaše zdravlje?

Kako ocat pomaže krumpiru?

Ocat dodan u vodu u kojoj se kuha krumpir pomoći će mu da zadrži svoj oblik. Nakon što se krumpir kuhao 10 minuta, ubacite ocat i pustite da se kuha još 20-ak minuta.

Shutterstock

Ocat će održati krumpir čvrstim i stvorit će se čvršća opna na vanjskom dijelu. Sasvim je svejedno koju vrstu octa stavljate – vinski, jabučni ili alkoholni. Isprobajte već danas ovaj recept i uživajte u najboljoj krumpir salati.

Zdravstvene prednosti krumpira

Ova je namrnica bogata vitaminom C, B6 (piridoksin) i K, a od minerala sadrži znatne količine bakra, cinka, fosfora, kalija, kalcija, mangana… Krumpir također sadrži visokokvalitetni škrob, bjelančevine i prehrambena vlakna.

Osobito je krumpirova kora koncentrirani izvor prehrambenih vlakana, vitamina, minerala i mnogih hranjivih tvari. Stoga, ako vam je dostupan ekološki uzgojen krumpir, preporučuje se jesti ga s korom.

Shutterstock

Jedna od najvećih predrasuda o krumpiru jest da je to namirnica koja deblja. Krumpir se zapravo ubraja u dijetalne namirnice. Problem je u tome kako se priprema jer kalorije dodajete dodavanjem masnoća i prženjem. U 100 grama krumpira ima 85 kalorija, dok pomfrit ima 270 kalorija, a čips 568 kalorija. Ni smrznuti krumpir, spreman za prženje, nije dobar izbor jer je industrijski pripremljen i dodani su mu aditivi.

Pazite kako ga skladištite

Ako ga držite u hladnjaku on može promijeniti okus, ali ne zbog niske temperature nego zbog vlage. Stoga je za čuvanje krumpira najbolje svježe mjesto, suho i tamno poput podruma ili smočnice. Stavite krumpir u platnenu ili papirnatu vreću i čuvajte ga na svježem i tamnom mjestu. 

Ove maske za lice vratit će svježinu i sjaj vašoj koži, a možete ih napraviti sami

Čuvajte ga od svjetlosti da ne pozeleni. Spremate li ga u plastičnu vreću, pripazite da bude perforirana kako bi vlaga mogla izlaziti. Važno je i da se čuva dalje od luka jer će plinovi koje emitiraju ove vrste povrća prouzročiti kvarenje i jednoga i drugoga. Često ga pregledavajte i izdvojite svaki proklijao ili smežuran jer će brzo utjecati na kakvoću ostaloga. Mladi krumpir se mnogo brže kvari pa se čuva samo tjedan dana. 

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo