Hrana i recepti

Hrana i recepti

Poboljšavaju plodnost, zdravlje srca, razinu šećera u krvi i kvalitetu sna 

Sjemenke bundeve vrlo su hranjive i bogate antioksidansima. Konzumirajte ih jer mogu pomoći u rješavanju nedostataka u prehrani te vas zaštititi od raznih zdravstvenih problema. 

Sjemenke bundeve možda jesu male, ali su prepune vrijednih nutrijenata. Konzumiranje samo male količine može vam osigurati znatnu dozu zdravih masti, magnezija i cinka. Povezuju se s nekoliko zdravstvenih prednosti, uključujući poboljšanje zdravlja srca, prostate i zaštitu od određenih vrsta raka, a njihov bogat sadržaj hranjivih tvari može pružiti i druge zdravstvene prednosti, poput poboljšane energije, raspoloženja i imunološke funkcije. 

10 znanstveno dokazanih zdravstvenih dobrobiti sjemenka bundeve 

Bogate su vrijednim nutrijentima 
28 grama sjemenki bundeve bez ljuske ima otprilike 160 kalorija, koje uglavnom potječu od masti i proteina. Osim toga, porcija od 28 grama sadrži: 

 • Ugljikohidrati: 3 g 
 • Bjelančevine: 8,6 g 
 • Masti: 14 g 
 • Vlakna: 1,7 g 
 • Mangan: 56% (PDU-preporučeni dnevni unos) 
 • Bakar: 42% PDU 
 • Magnezij: 40% PDU 
 • Fosfor: 28% PDU 
 • Cink: 20% PDU 
 • Željezo: 14% PDU 

Sjemenke bundeve također sadrže i neke antioksidanse, male količine kalija, riboflavina i folata. 

Imaju visok udio antioksidansa 
Sjemenke bundeve su bogate antioksidansima poput flavonoida i fenolnih kiselina. Također sadrže male količine vitamina E i karotenoida

Antioksidansi mogu smanjiti upalu i zaštititi vaše stanice od štetnih slobodnih radikala. Iz tog razloga, konzumacija hrane bogate antioksidansima može pomoći u zaštiti od mnogih bolesti. 

Sjemenke lana, đumbir, šipak… Navalite na ove namirnice jer vas štite od prehlade i gripe – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Smanjuju rizik od određenih vrsta raka 
Neka istraživanja sugeriraju da sjemenke bundeve mogu sadržavati biljne spojeve koji bi mogli pomoći u zaštiti od razvoja raka. 

Jedna opservacijska studija pokazala je da je konzumacija sjemenki bundeve povezana sa smanjenim rizikom od raka dojke kod žena u postmenopauzi. 

Nadalje, jedna je studija otkrila da ekstrakt sjemenki bundeve ima potencijal za usporavanje rasta i širenja stanica raka prostate

Poboljšavaju zdravlje prostate i mjehura 
Sjemenke bundeve mogu pomoći u ublažavanju simptoma benigne hiperplazije prostate (BPH), stanja u kojem se prostata povećava, što uzrokuje probleme s mokrenjem. 

Istraživanja pokazuju i da uzimanje sjemenki bundeve ili njihovih proizvoda kao dodataka prehrani može pomoći u liječenju simptoma preaktivnog mjehura

Imaju vrlo visok udio magnezija 
Sjemenke bundeve jedan su od najboljih prirodnih izvora magnezija, minerala koji često nedostaje u prehrani mnogih zapadnjačkih populacija. 

Magnezij je potreban za više od 600 kemijskih reakcija u vašem tijelu. Odgovarajuće razine magnezija također su važne za: 

 • kontroliranje krvnog tlaka 
 • smanjenje rizika od bolesti srca 
 • formiranje i održavanje zdravih kostiju 
 • reguliranje razine šećera u krvi 

Utječu na zdravlje srca 
Sjemenke bundeve dobar su izvor antioksidansa, magnezija, cinka i nezasićenih masti, a sve to može pomoći u održavanju zdravlja srca. 

Studije na ljudima i životinjama također su pokazale da bučino ulje može smanjiti krvni tlak i razinu kolesterola, dva važna čimbenika rizika za srčane bolesti. 

Jedna studija na 35 žena u postmenopauzi otkrila je da dodaci bučinog ulja snižavaju dijastolički krvni tlak za 7% i povećavaju razinu HDL (dobrog) kolesterola za 16%. 

Druga istraživanja sugeriraju da sposobnost bundeve da poveća stvaranje dušikovog oksida u vašem tijelu može biti odgovorna za njezine pozitivne učinke na zdravlje srca. 

Dušikov oksid pomaže proširiti krvne žile, poboljšavajući protok krvi i smanjujući rizik od rasta plaka u vašim arterijama. 

Mogu smanjiti razinu šećera u krvi 
Jedna studija na zdravim odraslim osobama otkrila je da su oni koji su konzumirali obroke koji sadrže 65 grama sjemenki bundeve imali nižu razinu šećera u krvi nakon obroka bogatog ugljikohidratima. 

Visok sadržaj magnezija u sjemenkama bundeve mogao bi biti odgovoran za njihov pozitivan učinak na dijabetes. 

Jedno veliko istraživanje pokazalo je da su ljudi koji su konzumirali najveću količinu magnezija imali 15% manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 od onih koji su konzumirali najmanju količinu u razdoblju od 28 godina. 

Sadrže visok udio vlakana 
Sjemenke bundeve izvrstan su izvor dijetalnih vlakana. Oljuštene sjemenke sadrže 1,7 g vlakana u jednoj porciji od 28 grama. 

Prehrana bogata vlaknima važna je za dobro zdravlje probavnog sustava. 

Osim toga, prehrana bogata vlaknima povezana je sa smanjenim rizikom od bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i pretilosti

Mogu poboljšati kvalitetu sperme 
Niske razine cinka povezane su sa smanjenom kvalitetom sperme i povećanim rizikom od neplodnosti kod muškaraca. 

Budući da su sjemenke bundeve bogat izvor cinka, mogu poboljšati kvalitetu sperme. 

Sjemenke bundeve također su bogate antioksidansima i drugim hranjivim tvarima koje mogu pridonijeti zdravoj razini testosterona i poboljšati cjelokupno zdravlje. 

Poboljšavaju san 
Ako imate problema sa spavanjem, možda biste trebali pojesti malo sjemenki bundeve prije spavanja. Prirodni su izvor triptofana, aminokiseline koja može pomoći u poboljšanju sna. 

Međutim, imajte na umu da biste trebali pojesti oko 170 grama sjemenki bundeve kako biste postigli potrebnu količinu triptofana. 

H. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo