Hrana i recepti

Hrana i recepti

Akademija zdravog kuhanja – kruh, popečci i granola bez glutena i laktoze

Foto: Pixsell

Gužva oko štednjaka, a u zraku miris hrane. Nestrpljivo su čekali polaznici Akademije zdravog kuhanja kada će biti gotovi predjelo, glavno jelo i desert koji su zajedno pripremili kako bi mogli sjesti za stol i isprobati svoje bezglutenske i bezlaktozne specijalitete.

Kroz četiri kulinarske teme, koliko ih je dosad bilo na rasporedu na radionicama u organizaciji portala Ordinacija.hr, Interspara i Centra za kulturu prehrane, ukupno je iskušano tridesetak recepata, a neki od polaznika Akademije kuhati su dolazili i više puta.

“Naši novi kuhari zadovoljni su naučenim, a mnogi od njih već su rekli da će nastaviti kuhati zdravo”, rekla je voditeljica radionice Vanja Varga, koja je s “učenicima” pripremala gustu juhu od celera s čipsom od listova peršina, popečke od riže sa suhim vrganjima, salatu s mladim špinatom, peršinom, sejtanom i vrganjima, proteinski kruh te domaću granolu s voćnim jogurtom.

Iako se većina polaznika radionice s pripremom hrane bez glutena i laktoze susrela prvi put, takav način prehrane svidio im se.

“Kuham cijeli život i jednostavno sam željela naučiti nešto o novom načinu prehrane”, objasnila je Ivana Turek razlog zašto je upisala tečaj zdravog kuhanja. S istom svrhom došli su i Iva Matejković te njezin dečko Dino Ćosić.

“Kad kuhamo zajedno, uglavnom ja samo nešto sjeckam. Ili je jednostavno već sve gotovo kad dođem doma s posla”, iskren je bio Dino, dok se njegova djevojka Iva našalila kako im to nikako neće biti zadnji tečaj.

Zašto i ne bi došli još koji put, dobacila je Maja Belušić, koja je prošli tjedan već isprobala neke od zdravih recepata.

“Isprobala sam neka jela i kod kuće i jako sam sretna time kako su ispala. Malo sam čak u recepte i sama intervenirala, dodala pokoju žitaricu više, ali baza je bila jednaka kao i na radionici”, zadovoljna je bila Maja Belušić.

Mateja Šobak

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell     

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo