Gricaklice ne moraju nužno biti nezdrave i kalorične, pogotovo ako ih pripremate sami.
Danas se o glutenu sve više priča, kao i o celijakiji te osjetljivosti na gluten iz razloga što je sveprisutan.
Izbjegavate li gluten u svojoj prehrani, poželjno je pripremiti jela u vlastitom domu kako bi mogli kontrolirati sastojke.
Recept za klipiće bez glutena
Sastojci:
- 500 g MIXB brašna (SCHAR)
- 80 grama tapioke (oboljeli od celijakije isključivo deklariranu tapioku gluten free)
- 100 ml ulja
- soli po želji
- 300 do 350 ml toplog mlijeka
- 1 kocka svježeg kvasca
- 200 ml toplog mlijeka
- 1 čajna žličica šećera
- 2 čajne žličice MIXB brašna (SCHAR)
PRIPREMA:
- Kad se kvasac digne na toplom (15 minuta), zamijesite tijesto mikserom, pokrijte i ostavite na toplom 30-40 minuta. Tijesto je rjeđe, mekše (zato miješate mikserom).
- Kada se tijesto digne još jednom ga ponovno zamijesite i podijelite tijesto na manje kuglice.
- Ostavite tijesto da ponovno odmori jedno 15 minuta, tada svaku kuglicu razvaljate i zarolate klipić.
- Brašniti dobro podlogu i ruke jer se tijesto lagano lijepi za ruke.
- Peći na 230 stupnjeva 10 do 12 minuta ovisno o jačini vaše pećnice (premazati žumanjkom klipiće).
Dobar tek!
Autor recepta i fotografije: Adrijana Bručić – Bezglutenska Radost