Brzi recept - napravite domaću mozzarellu od kupovne sirutke - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Brzi recept – napravite domaću mozzarellu od kupovne sirutke

Mozzarella, taj talijanski sir bez kojeg ne možemo zamisliti druge talijanske specijalitete, poput pizze, tjestenine i mediteranskih salata, možete pripremiti kod kuće od kupovne sirutke!

Mozzarella ima najveću nutritivnu vrijednost kada je svježa, a dok se u izvornosti pravi od bivoljeg mlijeka, sve je češća upotreba kravljeg mlijeka. Ovisno o mlijeku, razlikuje se i nutritivna vrijednost, kao i koliko dugo može stajati – dok ona od bivoljeg mlijeka se može jesti tek u naredna četiri dana, mozzarella od kravljeg može stajati čak 20 dana.

Blagotvorno kozje mlijeko – više bjelančevina i kalcija, manje alergija!

Postoje dva načina na koja se ona može pripremiti – od “početka”, odnosno od svježeg mlijeka, ili od sirutke, koju možete kupiti u trgovini.

Priprema mozzarelle od kupljene sirutke

Sirutku stavite u posudu koja može podnositi temperaturu mikrovalne te ju stavite na visokoj temperaturi u mikrovalnoj pećnici jednu minutu. Stavite rukavice koja će vas zaštiti od topline te nakon što izvadite sirutku iz mikrovalne, počnite ju razvlačiti kao tijesto, a zatim oblikujte kuglice. Ostatak sirutke izlijte, a možete ju sačuvati i za dodatak zdravom smoothiju, kao i za spremanje gotove mozzarelle. 

Vratite izrađenu sirutku u posudu i stavite ponovno u mikrovalnu na 60 stupnjeva na tek pola minute do 40 sekundi. Kada izvadite sir, ona bi trebao biti savršen za razvlačenje, skoro pa elastična.

Ako nemate mikrovalnu, kuhati sirutku možete i u posoljenoj vodi na laganoj vatri. No, tada se opskrbite s više rukavica. Narezanu sirutku stavite u vodu i ostavite da se zagrije, a uz pomoć kuhače lagano “miješajte”, odnosno razvlačite je unutra i van vode.

Posolite sir i, još uvijek noseći rukavice, razvlačite i presavijte ga nekoliko puta. Ovim postupkom bi smjesa trebala očvrstiti i postati sve manje elastična. Pokušajte napraviti okruglu formu, kao i kod kupovne mozzarelle pri tome.

Znate li što će vam se dogoditi ako izbacite sol iz prehrane?

Kako čuvati domaću mozzarellu?

Ako ju ne planirate odmah pojesti, mozzarellu možete spremiti na dva načina:

  • spakirati u dvije čiste plastične vrećice kako bi ju sačuvali od mirisa hladnjaka i bakterija

  • staviti u posudu, može i plastičnu, u kojoj ima malo sirutke koja vam je ostala od pravljenja mozzarelle prije stavljanja u hladnjak 

Trebali biste mozzarellu iskoristiti u naredna četiri dana!

Sirutka – izvor zdravlja, vitalnosti i energije! Uz pomoć sirutke, možete sniziti i krvni tlak, pogledajte kako

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo