Hrana i recepti

Hrana i recepti

Četiri jela koja morate probati uz vaš roštilj: Neobično, drukčije i odobreno od nutricionistice

Ne zaboravite obilje povrća uz obrok s roštilja. Povrće možete ispeći na roštilju zajedno s mesom ili ribom ili napravite zanimljive salate kao prilog.

Tako ćete pridonijeti osjećaju sitosti, a nećete unijeti previše ekstra kalorija. Vlakna iz povrća također pomažu vezati čestice masnoće i potiču izlučivanje iz tijela. Kod začinjavanja držite se osnova poput svježih začina, maslinovog ulja, octa ili limunovog soka, bez suvišnih umaka i teških začina.

Kako jesti bez grižnje savjesti i ne osjećati glad? Ovo je 11 vrlo konkretnih savjeta i nema odricanja

1. COLESLAW SALATA

Sastojci:

  •   Kupus, bijeli, ribani, 1 šalica, 100 g
  •   Mrkva, mlada, ribana, 1 šalica, 150 g
  •   Grčki jogurt, 1 jušna žlica, 15 g
  •   Limunov sok, 1 čajna žličica, 5 g
  •   Peršin, list, usitnjeni, 1 jušna žlica, 4 g
  •   Sol, ½ čajne žličice, 2,5g

Priprema: 

Mrkvu i kupus oprati i naribati u zdjelu. U jogurt dodati malo limunovog soka, sol i sitno sjeckani peršin pa sve dobro izmiješati i preliti preko salate. U dresing možete dodati bilo koji svježi začin po želji, primjerice vlasac…

2. POMFRI OD BATATA

Sastojci:

  •  Batat, 1 plod
  •  Maslinovo ulje, 2 čajne žličice, 10g
  •  Sol, dimljena paprika, papar

Priprema: 

Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Batat oguliti i narezati na štapiće u obliku pomfrija. Prebaciti u zdjelu, začiniti s maslinovim ulje, soli, paprom i paprikom i sve dobro promiješati pa prebaciti u pleh na masni papir. Peći 25 minuta, a nakon 15 minuta krumpiriće malo okrenuti da se ravnomjerno ispeku. 

3. DOMAĆI UMAK ZA MESO S  ROŠTILJA

Sastojci:

  •  0,5 luka vrlo sitno narezanog na kockice
  •  250 g pasate (2 šalice)
  •  1 Češnjak zgnječen
  •  2 žlice pirea od rajčice
  •  1 žlica meda
  •  prstohvat crnog papra 
  •  prstohvat soli
  •  0,5 žlice paprike
  •  1,5 žlice balzamičnog octa
  •  0,5 žlice Worcestershire umaka

Priprema:

U tavu dodajte malo ulja i stavite sitno sjeckani luk te lagano pirjajte 3-4 minute dok ne omekša.Dodajte ostatak sastojaka i promiješajte.Pirjajte sve zajedno oko 10 minuta.
Ako želite glatki umak, pričekajte da se ohladi, a zatim ga smiksajte u multipraktiku do željene konzistencije.
Ako želite da ovaj umak dobije ljutinu dodajte malo chillija ili Sriracha umaka. 

4. PRILOg ZA RIBU S ROŠTILJA: PIRE OD POVRĆA

Sastojci:

  •   Mrkva, mlada, 1 plod
  •   Cvjetača, cvjetovi, 1 šalica, 130 g
  •   Brokula, 1 šalica, 80 g
  •   Maslac, 1 čajna žličica, 5 g
  •   Mlijeko, 1 jušna žlica, 10g
  •   Peršin, list, usitnjeni, 1 jušna žlica, 4 g
  •   Sol, ½ čajne žličice, 2,5g

Priprema:

U kipuću vodu staviti kuhati mrkvu, cvjetaču i brokulu. Kuhati dok nije mekano. Ocijediti i dodati maslac i mlijeko i začine. Smiksati u pire štapnim mikserom i poslužiti s mesom i salatom. 

Povremeno uzimanje slatkog neće vam naškoditi, ali 100 grama čokolade svaki dan bi moglo

Foto: Shutteerstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo