Volim cupcakese! Osim što su praktični zbog svog oblika, pa ih mogu samo zgrabiti u prolazu i s guštom smazati u trenu, tu je doslovno neograničena mogućnost spajanja okusa što mene prilično veseli 🙂
Ovaj put nisam previše eksperimentirala, pucala sam na sigurno. Višnje i čokolada. Ova verzija bi se mogla svidjeti svima koji vole Schwarzwald tortu. Još ako uz to poslužite malo slatkog tučenog vrhnja… to će biti pun pogodak!
Sastojci za cupcakese:
- 150 grama brašna
- 150 grama maslaca
- 125 grama tamne čokolade
- 250 grama višanja
- 160 grama kristal šećera
- Dva jaja, prethodno lagano istučena
- Bourbon vanilin šećer, jedna vrećica
- Prstohvat soli
Za ganache:
- 120 grama kvalitetne tamnije čokolade
- 110 grama slatkog vrhnja
- Par kapi arome višnje
- Dvije žlice šećera u prahu
- Žlica maslaca
Priprema:
1. Pećnicu ugrijte na 180° stupnjeva. Višnje prokuhajte sa 100 grama šećera i bourbon vanilijom dok ne dobijete gustu smjesu. Poželjno je da višnje ostanu u većim komadima.
2. Na pari otopite maslac sa čokoladom dok ne dobijete glatku smjesu.
3. U rastopljenu čokoladu dodajte višnje, ostatak šećera, malo soli i prethodno istučena jaja. Sve dobro izmiješajte i zatim polako, u nekoliko navrata dodajte brašno.
4. Premažite kalup za muffine s malo rastopljenog maslaca i rasporedite smjesu unutra. Pecite 20 do 25 minuta, a kad su gotovi, pustite ih da se dobro ohlade.
5. Za ganache zagrijte vrhnje, pritom pazeći da ne zavrije i prelijte preko naribane čokolade u koju ste prethodno dodali šećer u prahu, aromu višnje i žlicu maslaca. Sve dobro izmiješajte dok smjesa ne bude glatka.
6. Ukrasite svoje cupcakese, na vrh možete dodati i po jednu višnju. Ja nisam jer sam ih sve pojela dok su se cupcakesi pekli 🙂
Ana Surać
Steamy, creamy…