Hrana i recepti

Hrana i recepti

Čokoladna beze tortica

Od malena volim sve vezano uz bjelanjak… šampite, puslice, ledeni vjetar, štapiće s orasima i bjelanjcima…

Ma čak i najobičnija pita od jabuke ima bolji okus ako se premaže čvrstim snijegom i zapeče. Volim torte – ali su mi ipak najdraže one s beze korama. Lagane i slatke 🙂

Ova torta je pravi izbor za svakog sladokusca. 🙂 Dobro ohlađena ima okus najfinijeg sladoleda, kore se stope među kremu, sve se topi u ustima.

Sastojci za beze kore:

  • 400 grama šećera (pola u prahu, pola kristal)
  • žlica jabučnog octa
  • žlica limunovog soka
  • 8 bjelanjaka

Tući bjelanjke i pomalo im dodavati šećer. Kad je snijeg već čvrst dodati žlicu limunovog soka i žlicu jabučnog octa. Miksati još dok snijeg ne bude jako čvrst.

Na pek papir uz pomoć tanjura ili zdjele promjera 26 cm nacrtati krugove (smjesa bi trebala biti dovoljna za 4 kore – ako vam ostane smjese možete vrećicom za ukrašavanje napraviti ukrase). Tučeni snijeg staviti u slastičarsku špricu i izvana prema unutra ispuniti nacrtani krug. Sušiti dva sata na temperaturi 100°C, max 110°C (ukoliko imate na pećnici opciju *vrući zrak* uključite nju).

Sastojci za osnovnu (žutu) kremu:

  • 8 žutanjaka
  • Litra i pol mlijeka
  • Mahuna vanilije
  • 10 žlica šećera
  • 10 žlica gustina

Mahunu vanilije prerezati po pola, sjemenke ostrugati i staviti ih u polovicu mlijeka. Mlijeko zagrijati – ali paziti da ne bude prevruće. Žutanjke pjenasto istući sa šećerom, dodati gustin i miksajući umiješati malo vrućeg mlijeka. Doliti u smjesu ostatak mlijeka i sve prebaciti u lonac s debelim dnom. Tokom kuhanja na srednje jakoj vatri kremu stalno treba brzo miješati pjenjačom da se jaja ne uhvate za dno lonca. Kad brašno počne ”kuhati” (tj. kada vidite da se mjehurići dižu i pucaju na površini) smanjite vatru, kuhajte kremu još par minuta, maknite s vatre i poklopite.

Za čokoladnu kremu:

  • 300 grama čokolade
  • 5 žlica ruma
  • 150 grama maslaca

Rastopiti čokoladu i maslac na pari. Kad se smjesa malo ohladi umiksati ju u polovicu osnovne kreme.

Za kremu od nutelle i mliječne čokolade

  • 100 grama nutelle
  • 200 grama mliječne čokolade
  • 70 grama lješnjaka (prethodno tostiranih na tavi i grubo samljevenih)
  • 200 grama maslaca

Mliječnu čokoladu, nutellu i maslac otopiti na pari. Kad se smjesa malo ohladi umiksati ju u preostalu osnovnu kremu i na kraju dodati prepržene lješnjake.

Za šlag:

  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 5 žlica vanilin šećera
  • Istući vrhnje sa šećerom u čvrsti šlag.

Tortu slažemo tako da na dno stavimo beze koru, kremu od čokolade, beze koru, čvrsti šlag, beze koru, zatim kremu od mliječne čokolade i nutelle i poklopimo sve još jednom beze korom. Sve obložimo šlagom i stavimo na hlađenje.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo