Fetica ove čokoladne salame s cijelim lješnjacima i sjeckanim pistacijama pravi je mali slatki užitak, posebno za ljubitelje i “ovisnike” o čokoladi.
Odlično i jako dekorativno izgleda i u kombinaciji s drugim vrstama kolača, na nekom božićnom, novogodišnjem ili npr. na nekom svadbenom tanjuru, kako to najčešće i biva.
Potrebni sastojci
250 g integralnih keksa McVities
2 jaja
120 g šećera
1 Bourbon vanilin šećer
110 g maslaca
50 g kakaa za kolače
25 g sjeckanih neslanih pistacija
1 šalica blanširanih i kratko preprženih na tavi lješnjaka
2-3 žlice amaretta ili po želji ruma
šećer u prahu
Priprema
1. Kekse sameljite, najbolje u multipraktiku ili u plastičnoj vrećici za zamrzavanje uz pomoć valjka. Pretvorite ih u sitne mrvice.
2. Na pari iznad lonca s ključalom vodom istucite jaja sa šećerom i Bourbon šećerom. Dodajte maslac i kakao za kolače. Dobro izmiješajte dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Tada maknite sve s vatre i umiješajte mljevene kekse, amaretto ili rum, sjeckane pistacije i popržene blanširane lješnjake. Smjesa neka bude kompaktna.
3. Uz pomoć papira za pečenje oblikujte ju u valjak (salamu). Tada ju omotajte u komad prijanjajuće prozirne folije, te ju valjajte o radnu površinu kako bi salama bila lijepo oblikovana. Umotajte ju još i u bijeli papir za pečenje. Takvu čokoladnu salamu stavite u hladnjak i ostavite najbolje preko noći.
4. Kad je salama dovoljno rashlađena maknite foliju i uvaljajte je ili premažite šećerom u prahu. Čokoladnu salamu narežite na ploške i poslužite. Čuvajte ju baš poput prave salame u hladnjaku.
Nada Duhović
Just good food