Čokolada i lješnjaci savršen su spoj, a ove jednostavne aromatične tortice samo potvrđuju tu tvrdnju.
Sastojci (za 12
tortica):
100 g
tamne čokolade
70 g maslaca
2 jaja
90 g smeđeg šećera
1 Bourbon vanilin
šećer
2 žlice čokoladnog
likera (ili ruma)
prstohvat soli
30 g mljevenih
prženih lješnjaka
70 g brašna
1/4 žličice praška
za pecivo
žlica kakaa
80 g grubo sjeckanih
prženih lješnjaka
Postupak:
1. Pećnicu zagrijte na
160°C.
Namastite 12 malih okruglih kalupića (promjer 6 cm) ili kalup za muffine i
pospite ih kakaom.
2. Čokoladu grubo
nasjeckajte, dodajte joj maslac i otopite na pari. Ostavite da se ohladi na
sobnu temperaturu. U međuvremenu u manjoj zdjelici pomiješajte mljevene
lješnjake, brašno, sol, prašak za pecivo i kakao.
3. U većoj posudi pjenasto
izradite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane pjenasta i
svijetla. Dodajte rastopljenu čokoladu i liker te dobro sjedinite. Postepeno
dodajte smjesu brašna i mljevenih lješnjaka lagano miješajući. Na kraju u
tijesto lagano umiješajte 50 g sjeckanih lješnjaka. Nemojte previše miješati,
tek toliko da smjesa bude jednolična i da se svi lješnjaci “utope” u
njoj.
4. Smjesu ulijte u
pripremljene kalupiće, ali ne skroz do vrha jer će tortice tokom pečenja
narasti. Svaku torticu prije pečenja pospite sa ostatkom lješnjaka. Pecite ih
15-ak minuta i dobro pazite da ih ne prepečete. One u sredini moraju ostati
vlažne, tada su najbolje i najsočnije. Provjerite pomoću čačkalice – kada na
čačkalici ostane malo smjese tortice su gotove.
5. Pečene tortice
izvadite iz kalupića i ostavite ih da se ohlade. Najfinije su kad su još mlake,
ali odlične su i kad se ohlade. Stavite ih u limenu kutiju, dobro zatvorite i
bit će svježe još 2 dana.
Monika Topolko
Sweet
Sensation