Ako ste tražili najbolji recept za pitu od jabuka, čestitamo! Pronašli ste ga!
Pita od jabuka omiljeno je jelo u Americi, a i kod nas se priprema na puno načina. Današnja varijanta je bakin recept, isproban i previše puta. Vjerojatno za pripremu ove slastice sve što je potrebno imate u kući, možda vam nedostaju jabuke, ali one i nisu tako skupa namirnica.
Priprema traje 20-ak, a pečenje 45 minuta.
Sastojci potrebni za tijesto:
- 30 dag oštrog brašna
- 20 dag maslaca ili margarina
- 10 dag šećera
- ½ praška za pecivo
- 1 jaje
- Za nadjev od jabuka:
- 1-2 kg oguljenih jabuka
- Šećera po želji
- Cimet
- Limunova korica ili sok
Priprema: U posudi razmutite jaje, dodajte šećer pa maslac. Miksajte srednjom brzinom. Dodajte brašno i prašak za pecivo. Smjesa mora biti kompaktna i ljepljiva. Ukoliko želite, tijesto možete umijesiti ručno, ali to će vam oduzeti vremena i imat ćete malo više posla oko čišćenja kuhinje. Smjesu podijelite na dva dijela, zamotajte u foliju i spremite u frižider na minimalno sat vremena.
Za vrijeme dok se tijesto odmara, ogulite i naribajte jabuke. Ocijedite ih, dodajte šećera i cimeta po ukusu. Što se tiče limuna, možete iscijediti otprilike pola soka u smjesu od jabuka ili naribati korice.
Izvadite tijesto i razvaljujte polovice (dok pripremate jednu, druga neka leži u frižideru kako ne bi postala mekana). Stavite tijesto u posudu za pečenje (najbolje keramičku) koju ste prethodno namastili, na njega stavite smjesu s jabukama i poklopite drugim dijelom tijesta. Izbušite rupice ili zarežite nožem kako bi nepotrebna tekućina iz jabuka isparila.
Napomena: Tijesto se može malo lijepiti ili kidati prilikom razvlačenja stoga budite pažljivi,a ruke i podlogu dobro pobrašnite.
Pecite na 180 stupnjeva, otprilike 45 minuta.
Dobar vam tek, sigurni smo da ćete uživati!
Foto: Flicker.com
Ana Abrahamsberg