Hrana i recepti

Hrana i recepti

Dizani pužići s marmeladom i brusnicama

Ovi pužići su naš najdraži doručak, odličan desert ili slatki zalogaj prije spavanja. Često ih pripremam svojoj obitelji, jedino što se razlikuje od pripreme do pripreme je nadjev kojim ih punim.

Koristim kombinacije od sirnih nadjeva do oraha, lješnjaka ili kao sada domaću marmeladu od šumskog voća i brusnice. Jedino još na što morate pripaziti je koliko ćete ih pojesti, da se ne biste i sami pretvorili u slatkog pužića…

Potrebni sastojci za tijesto

1/2 kg brašna
malo soli
1 kocka svježeg kvasca
100 g šećera
1 jaje
250 ml mlijeka
120 g maslaca

Potrebni sastojci za nadjev

150 g omekšalog maslaca
50 g šećera
100 g marmelade od šumskog voća
100 g suhih brusnica

Priprema

1. Stavite brašno i sol u posudu pa u sredini napravite jamicu. Izmrvljeni kvasac izmiješajte sa malo šećera i 100 ml mlijeka i pustite kratko na toplom da se digne pjenica. Dignut kvasac ulijte u udubinu od brašna, dodajte razmućeno jaje, šećer i maslac narezan na listiće, pa sve dobro umijesite u kompaktno tijesto. Tijesto prekrijte krpom i ostavite ga dok ne udvostruči obujam. Tad ga još jednom premijesite i ostavite da se diže još 30-ak minuta.

2. Dignuto tijesto razvaljajte u pravokutnik i premažite omekšalim maslacem i šećerom. Za tim žlicom rasporedite u manjim hrpicama marmeladu, a za tim i pospite suhim voćem. Rub tijesta premažite razmućenim žumanjkom i tijesto uz pomoć krpe ili stolnjaka savijte u roladu. Roladu izrežite oštrim nožem na devet kriški, poslažite ih u četvrtasti kalup obložen papirom za pečenje, a potom ih ostavite da se dižu još 15-ak minuta. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 °C.

3. Pecite pužiće u zagrijanoj pećnici otprilike 30-ak minuta, pred kraj pečenja premažite ih razmućenim žumanjkom.

 

Nada Duhović
Just good food

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo