Doboš torta

Dobos torta

Ova torta navodno potječe još iz 19. stoljeća, a riječ je o jednoj od najpopularnijih torti ikad.

kPotrebni sastojci

6 jaja
2 žlice vruće vode
170 g šećera
170 g oštrog brašna
malo naribane limunove korice 

Za kremu

250 g čokolade za kuhanje
100 g šećera u prahu
1 žlica instant kave
320 g omekšalog maslaca

Za karamel glazuru

200 g šećera
1 žličica maslaca
1 žlica svježeg limunova soka 

Priprema

1. Zagrijte pećnicu na 200° C. Dok se ona grije, žumanca, vodu i 140 g šećera pjenasto izmiksajte, pa dodajte naribanu limunovu koricu. Gore prosijte brašno, umiješajte ga i na kraju dodajte snijeg od bjelanaca u koji ste dodali prstohvat soli i preostalih 30 g šećera.

2. Na komadu papira za pečenje nacrtajte krug promjera 26 cm, okrenite ga, pa unutar kruga razmažite malo pripremljene biskvitne smjese. Biskvit pecite oko 6 minuta. Kad je gotov, lagano ga odvojite od papira i stavite da se ohladi na rešetki za kolače. Na isti način ispecite još 7 kora.

k3. Čokoladu natrgajte, pa ju otopite na pari i ostavite na sobnoj temperaturi da se temperira. Prosijte šećer u prahu. Instant kavu otopite u 50 ml vruće vode, pa ju pustite da se ohladi. U pjenasto izrađen omekšali maslac, malo po malo naizjence dodajte otopljenu čokoladu, šećer u prahu i kavu. Dio kreme odmah odvojite, napunite slastičarsku vrećicu s velikim zvjezdastim nastavkom i stavite na hladno.

4. Biskvitne listove jedan po jedan premažite kremom i stavljajte jedan na drugi. Istom kremom premažite i stranice torte. Na njen vrh stavite posljednji nenamazani biskvit koji prethodno oštrim nožem izrežite na 16 jednakih dijelova. U manjoj tavi karamelizirajte šećer s maslacem i limunovim sokom, pa dobivenom glazurom prelijte tortu. Karamel razmažite malo nauljenim nožem i odmah zarežite po već izrezanim biskvitnim kriškama. Ostavite da se stisne. Na kraju na svaku krišku naštrcajte ružicu od ostavljene kreme iz spremljene slastičarske vrećice.


Nada Duhović
Just good food

 Prati nas na Viber Public Chatu!