Dobljenac (eng. crumble) je desert koji sjedinjuje sočnu teksturu voća i hrskavost mrvica kojima se posipa. Idealan je kada želite nešto slatko, ali i kada imate neodoljivu želju za grickanjem.
Sastojci:
- veća jabuka
- dvije žlice smeđeg šećera
- 50 g brašna
- jušna žlica zobenih pahuljica
- 50 g maslaca
- cimet
- dvije žlice limunovog soka
Priprema:
1. Jabuku ogulite i narežite na kriške ne deblje od jednog centimetra. Ako želite mekaniju teksturu jabuke u ovoj poslastici, prvo ju prokuhajte u loncu debljeg dna nekoliko minuta s malo vode, žlicom šećera i cimeta, tako da omekša, no ovaj korak nije nužan.
2. Jabuke prebacite u keramičke ramekine koje ste premazali s malo maslaca i prelijte sokom od limuna.
3. Pomiješajte brašno, šećer, zobene pahuljice, cimet i na kockice narezani maslac te vrhovima prstiju sve povežite, tako da dobijete krupne mrvice. Posipajte ih po jabukama i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 25-30 minuta ili dok mrvice ne poprime zlatnosmeđu boju.
4. Drobljenac izvadite iz pećnice i pustite ga da se ohladi pet minuta prije nego što navalite na njega. Poslužite ga s kuglicom sladoleda ili tučenim vrhnjem. Za ekstra hrskavu teksturu drobljenca, možete mrvicama dodati i tostirane i nasjeckane bademe i lješnjake.
Dobar tek!
K. Pužar