Hrana i recepti

Hrana i recepti

Drobljenac od jabuka

Dobljenac (eng. crumble) je desert koji sjedinjuje sočnu teksturu voća i hrskavost mrvica kojima se posipa. Idealan je kada želite nešto slatko, ali i kada imate neodoljivu želju za grickanjem.

Sastojci:

  • veća jabuka
  • dvije žlice smeđeg šećera
  • 50 g brašna
  • jušna žlica zobenih pahuljica
  • 50 g maslaca
  • cimet
  • dvije žlice limunovog soka

Priprema:

1. Jabuku ogulite i narežite na kriške ne deblje od jednog centimetra. Ako želite mekaniju teksturu jabuke u ovoj poslastici, prvo ju prokuhajte u loncu debljeg dna nekoliko minuta s malo vode, žlicom šećera i cimeta, tako da omekša, no ovaj korak nije nužan.

2. Jabuke prebacite u keramičke ramekine koje ste premazali s malo maslaca i prelijte sokom od limuna.

3. Pomiješajte brašno, šećer, zobene pahuljice, cimet i na kockice narezani maslac te vrhovima prstiju sve povežite, tako da dobijete krupne mrvice. Posipajte ih po jabukama i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 25-30 minuta ili dok mrvice ne poprime zlatnosmeđu boju.

4. Drobljenac izvadite iz pećnice i pustite ga da se ohladi pet minuta prije nego što navalite na njega. Poslužite ga s kuglicom sladoleda ili tučenim vrhnjem. Za ekstra hrskavu teksturu drobljenca, možete mrvicama dodati i tostirane i nasjeckane bademe i lješnjake.

Dobar tek!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo