Zasučite rukave i pripremite gostima slatke zalogaje!
Blagdanski keksići
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
 - 150 g šećera
 - 250 g margarina
 - 1 žlica masti
 - 2 žumanjka
 - 1 vanilin šećer
 - malo praška za pecivozamijesiti s vrhnjem (kiselim)
 
Priprema:
- Brašno i prašak za pecivo pomiješati, dodati margarin (narezan na kockice i omekšali) i mast te dobro sve smrviti rukama da se sjedine brašno, mast i margarin. Dodati žumanjke te sve posipamo šećerom i vanilin šećerom. Dodati dvije velike žlice kiselog vrhnja i napraviti tijesto.
 - Zamijesiti glatko tijesto, umoratiti ga u prozirnu foliju ili vrećicu i staviti u hladnjak na sat vremena.
 - Tijesto razvaljati i vaditi kalupima. Peče se deset-dvanaest minuta na 180 stupnjeva. Lijepiti pekmezom, uvaljati u šećer u prahu ili jednostavno ukrasitit po volji. Samo trebate uključiti maštu i prepustiti se duhu Božića.
 
Želite zdravije kolače? Evo koje sastojke morate koristiti
Keksi s orasima i čokoladom
Sastojci:
- 1 jaje
 - 100 grama smeđi mekani šećer
 - 1 žlica meda
 - 1 žlica ekstrakta od vanilije
 - 100 grama integralnog brašna
 - 110 grama običnog brašna
 - 50 grama čokolade
 - 50 grama oraha
 - 60 grama maslaca
 - 1 žlica soka od jabuka
 - 1 žlica praška za pecivo
 
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a zatim umiješajte jaje, mekani smeđi šećer, med i ekstrakt od vanilije.
 - U istoj posudi zatim stavite obje vrste brašna, nasjeckanu čokoladu te nasjeckane orahe, maslac, sok od jabuke i prašak za pecivo. Mijesite dok ne budete imali pred sobom meko tijesto.
 - Idući je korak da žlicom stavljajte keks po keks na papir za pečenje, a neka razmak između svakog bude 5 centimetara.
 - Nakon toga, ostavite ih da se peku oko 8 minuta, dok ne poprime zlatnu boju.
 
Klinčić – božićni začin koji olakšava zubobolju i štiti od raka
Ana A.
Foto: Shutterstock




