Pripremite kremastu juhu od celera s čipsom od listova peršina ili krem juha od poriluka s prepečenim tofuom i indijskim oraščićima s namirnicama ravno iz vašeg vrta.
Krem juhe odličan su izbor ako želite pripremiti svojoj djeci nešto ukusno i zdravo, a da pri tome ne izbjegavaju povrće koje je potrebno za njihov rast. Dok je poriluk dobar izvor mangana, a sadrži i dosta vitamina C i B6 (piridoksina), folne kiseline, željeza, magnezija i kalcija, celer je namirnica koja će vam pomoći postići mršavu liniju, kao što ima i protuupalna svojstva te snižava tlak.
Ove dvije juhe imaju sve što jedan zdrav obrok treba sadržavati, a većinu namirnica možete pronaći upravo u vašem vrtu!
Krem juha od poriluka s prepečenim tofuom i indijskim oraščićima
Sastojci:
- 2 veća poriluka
- sol, papar
- kurkuma
- voda
- maslinovo ulje
- 500g Tofu Spar Veggie
- Bučino ulje
- 450 g indijskih oraščića
Priprema:
Poriluk operite i narežite na kolutiće te popržite na maslinovom ulju da omekša i pusti miris. Prelijte vodom i kuhajte pet minuta na jakoj vatri. Začinite solju, paprom i kurkumom po ukusu. Juhu usitnite štapnim mikserom i dodatno začinite po potrebi.
Tofu izrežite na kockice veličine jednog centimetra i prepržite ih na teflonskoj tavi s malo maslinova ulja da sa svake strane kockice dobiju koricu. Indijske oraščiće isjeckajte na sitno i prepržite kratko na teflonskoj tavi. Juhu servirajte u duboke tanjure ili zdjelice. Dodajte tofu, prelijte bučinim uljem i posipajte indijskim oraščićima.
Kremasta juha od celera s čipsom od listova peršina
Sastojci:
- 1 glavica celera
- 2 glavice luka
- maslac
- stručak peršina
Postupak:
Luk očistite i narežite na kockice, a zatim ga na maslacu karamelizirajte. Celer očistite i narežite na kockice veličine lješnjaka. Luku dodajte celer te mješajte dok celer ne pusti miris i počne dobivati tamniju boju. Prelijte vrućom vodom, posolite i popaprite te kuhajte dok celer omekša, dodatno začinite ako je potrebno i usitnite štapnim mikserom.
Peršin operite i osušite. Nasjeckajte stabljike peršina, a listove natrgajte. Na tavici otopite maslac i dodajte prvo stabljike, popržite. Dodajte i listove peršina, pržite da maslac nestane, a peršin se osuši i počne pucketati. Poslužite juhu i posipajte peršinom.
Dobar tek!
Ovi recepti su dio Akademije zdravog kuhanja koju organiziraju portal Ordinacija.hr, Centar za kulturu prehrane i Interspar Hrvatska, tijekom koje su polaznici učili kako izraditi jela bez laktoze i glutena.
Pripremite i juhu od cikle koja će vam dati puno energije, kao i juhu od đumbira i mrkve koja će pomoći ojačati vaš imunitet.
Foto: Shutterstock
Ordinacija.hr