Hrana i recepti

Hrana i recepti

Evo zašto su krvavice od davnina omiljena domaća delikatesa

Malo je ravnodušnih prema krvavicama. Neki ih obožavaju, a neki ih ne mogu smisliti, i to zbog istog razloga – zato što su “krvave”.

Recepte za kobasice u čijem je nadjevu svinjska krv preporučivali su još stari Rimljani. U kontinentalnim krajevima Hrvatske stoljećima su krvavice nezaobilazne u “kolinju” i smatraju se domaćom delikatesom u kojoj mnogi uživaju u zimsko vrijeme.

Kod nas se krvavicom naziva kobasica pripravljena od krvi, iznutrica i drugih dodataka poput, primjerice, ječmene ili heljdine kaše.

U raznim drugim varijacijama krvavice se jedu u cijelom svijetu, od Skandinavije do Nepala. Među najpoznatijima je black pudding – crni puding koji se tradicionalno priprema u Engleskoj, Škotskoj i Irskoj, a ustvari je riječ o krvavici.

Uobičajen je hrvatski način pripreme krvavica da se prvo nakratko skuhaju pa nakon toga zapeku u pećnici, a mogu se ispeći i na tavi. Tradicionalno se poslužuju s kiselim kupusom i restanim ili kuhanim krumpirom, a želite li odmak od klasike, dobro je znati da se krvavice fino uklapaju u najrazličitije kombinacije.

Neki ih jedu uz svježi sir i vrhnje, neki ih združuju s raznim umacima ili francuskom salatom, neki ih serviraju na paprikama koje su zapečene s češnjakom…

Odlično rješenje za slavlja i druženja: narežite krvavice na kolutove, nakratko ih prepržite na luku i poslužite na preprženom kruhu odnosno brusketama. Ili ih, poput španjolskih tapasa, nabodite na štapiće, bilo same kolutove ili kao sastavni dio mini sendviča.

Svinjska mast nije ubojica nego prvorazredna namirnica

I.V.

Foto: Shutterstock   

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo