Hrana i recepti

Hrana i recepti

Feta u tri gurmanske varijante

Kad je o kulinarstvu riječ, feta je tradicionalni sir koji bi uvijek trebao imati mjesto u vašem hladnjaku. Ovaj sir “jake” osobnosti snaći će se u najrazličitijem društvu: pruža potpun gurmanski užitak preliven samo kvalitetnim maslinovim uljem, a poslužiti ga možete i uz tanke kolute rajčice.

Više o feti pročitajte u članku: Feta sir – najfinija grčka tradicija, a u nastavku provjerite kako napraviti tri ukusna jela uz dodatak fete!

Sezonsko povrće s feta sirom

Ovo ljetno jelo
popularno je u cijeloj Grčkoj.  Iako postoji
nekoliko varijanata jela, okus mu je uvijek identičan. Poslužite hladno ili
toplo, ali nikad bez feta sira.

 Sastojci (za 6 osoba):

  • 2 plava
    patlidžana        
  • 2 tikvice
  • 2 luka 
  • 1 krumpir
  • 1 crvena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 3 rajčice 
  • ½ svežnja svježeg peršina,
    sitno nasjeckanog
  • ½ svežnja svježe
    metvice, sitno nasjeckane
  • ¾ šalice maslinovog ulja
  • prstohvat šećera
  • sol
  • svježe mljeveni
    papar
  • 200 g feta sira

Priprema:

1. Operite i narežite sve povrće na kockice. U
tavi ugrijte pola količine maslinova ulja te pustite da luk uvene, oko dvije
minute. Dodajte tikvice, plavi patlidžan i paprike te ih miješajte dvije do tri minute.
Konačno dodajte krumpir i rajčice. Začinite solju i paprom te posipajte
šećerom. Miješajte otprilike 20 minuta bez dodavanja dodatne vode, budući da
samo povrće sadrži vodu. Kad povrće bude pri kraju, dodajte ostatak maslinova
ulja te posipajte biljem i fetom.

2.  Uklonite s vatre i poklopite na pet minuta.
Uživajte u hladnom povrću posluženu kao sočna salata s hrskavim kruhom.

Salata od feta sira i cherry rajčica

 Sastojci:

  • 250 g fete     
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica sjeckanog luka kozjaka   
  • ½ čajne žlice sjeckanog svježeg origana         
  • 500 g cherry rajčica 
  • 12 maslina    
  • sol, papar

Priprema:

1. Nasjeckajte
sir na kockice, dodajte sjeckani kozjak, ulje i origano te marinirajte u zdjeli
pola sata. Po potrebi dodajte sol i papar.

2. Rajčice
prerežite horizontalno na polovice. Izvadite pulpu žličicom i okrenite rajčice
da se ocijede, začinite iznutra solju i paprom.

3. Punite
mariniranom fetom i poškropite maslinovim uljem.

Trokutaste pite od paprika

Klasično predjelo ili mezedaki, kako ga zovu u Grčkoj. Jedu se s entuzijazmom tijekom prijateljskih
druženja, posebno u pratnji ouza ili
hladne čaše bijelog vina. Bilo pržene ili pečene, te pite od paprika jednako su
divne.

 Sastojci (za 40 komada):

  • 450 g lisnatog
    tijesta
  • 1 luk
  • 1 crvena paprika    
  • 1 žuta paprika 
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica vinskog octa 
  • 500 g izmrvljene
    fete           
  • 1 umućeno jaje
  • 1 žlica svježeg
    bosiljka
  • svježe mljeven
    papar
  • maslinovo ulje
    za prženje

Priprema:

1. Ugrijte maslinovo ulje u tavi iznad srednje
vatre. Sitno nasjeckajte luk i paprike. Dodajte ih u tavu i miješajte pet minuta dok
lagano ne uvenu. Uklonite s vatre i ostavite da se ohlade. U zdjeli pomiješajte
uvelo povrće zajedno s izmrvljenom fetom, octom, paprom i sitno nasjeckanim
bosiljkom.

2. Odmotajte jedan list lisnatog tijesta na
radnoj površini. Oštrim nožem narežite lisnato tijesto na dugačke trake široke
10 cm. Na jedan kraj svake trake stavite žlicu smjese i presavijte ukoso kako
bi svakoj piti dali oblik trokuta.

3. Premažite trokute jajem i složite ih na lim
za pečenje. Pecite u pećnici 25 minuta na 200°C dok postanu zlatnosmeđe. Ili
ih spržite u tavi na vrućem maslinovu ulju dvije minute sa svake strane. Poslužite
vruće.

Izvor:  iće&piće

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo