Ovim brzim receptom za polpete od riže i suhih vrganja možete razveseliti svoje ukućane i goste.
Iako se polpete inače pripremaju s mesom, zbog ovih vegetarijanskih potpuno ćete zaboraviti na meso. Potrebno vam je tek nekoliko namirnica, a priprema je vrlo jednostavna.
Sastojci:
- 1 glavica luka
- 300 g riže
- 300 g krušnih mrvica
- 2 žlice sušenih vrganja
- maslac
- sol i Papar
Priprema:
Rižu stavite u posoljenu kipuću vodu i kuhajte prema uputstvu al dente (16-18min). Kuhanu rižu isperite u cjedilu pod mlazom hladne vode. Zatim narežite luk na sitno, a vrganje nakvasite u vodi 10 minuta pa narežite na trakice.
Popržite luk na maslacu i ostavite da se malo ohladi. Zatim kuhanoj riži dodajte luk, trakice vrganja, posolite i popaprite.
U smjesu dodajte jaje i krušne mrvice – koliko je potrebno da smjesa postane podatna za oblikovanje, oblikujte okruglice. Važno je da su vrlo kompaktne kako se ne bi raspadale.
Okruglice popržite sa svih strana na maslacu da dobiju koricu izvana, odnosno otprilike 3 minute. Okruglice možete poslužiti uz salatu od seitana.
Dobar tek!
Naučite pripremati i zapečenu heljdu s lososom, a i ove zdrave grickalice sa sezamom odličan su izbor za nenajavljeni dolazak gostiju!
Foto: Shutterstock
G. Horvat