Hrana i recepti

Hrana i recepti

Fondue od sira

Ova švicarska delicija se najčešće jede zimi. Hrana (u ovom mom slučaju sir) se dugačkim vilicama dijeli između dvije, tri pet ili čak šest osoba. Sav proces se odvija u zemljanoj posudi (caquelon), ispod koje gori lagana vatrica. Ona zagrijava odnosno otapa sir i održava ga tekućim i toplim.

kFondue je odličan izbor za partyje ili intimne zabave s više ljudi, gdje svatko umače neki svoj sastojak u zajedničku posudu s otopljenim sirom. Ja sam poslužila lagano kukuruzno pecivo, narezano na kockice i prepečeno na maslinovom ulju te pileće medaljone. Možete kombinirati sve što poželi vaša mašta, od paniranih račića ili koktel hrenovki do preprženih kocki lungića, pršuta… što više različitih sastojaka – veći i bolji ugođaj. Uz fondue se obično i pije, a najzdravije je poslužiti topao čaj (zbog sira koji se kasnije ohladi i samim time stisne) iako možete poslužiti i pivo ili vino ili neki drugi sličan napitak…

Od sireva možete koristiti najmanje tri vrste, kao npr. Gruyere, Ementaler, Gaudu ili Edamer, Tilzit, Ceddar ili već pripremljene gotove smjese sireva za fondue. Sir nasjeckajte na manje kockice, a i ostali sastojci trebaju biti po mjeri zalogaja… Posudu za fondue obavezno prije svega premažite unutarnjim polovicama češnjaka kako vam se sir ne bi zalijepio za posudu ili zapekao.

Potrebni sastojci

k2 češnja češnjaka
1 čaša – 2 dcl soka od jabuke ili bijelog suhog vina   
                       (po želji), ja koristim sok
20 dkg Gruyere sira
20 dkg Ementhallera
20 dkg sira Gauda
po želji 1/2 dcl rakije od trešanja (kirscha)

Priprema

1. Posudu premazati sitno zdrobljenim češnjakom ili unutarnjim dijelom češnjakovih polovica.

2. Upaliti špirit lampu te u posudu uliti sok ili vino. Kad je lagano zakuhalo, dodati kockice sireva i na laganoj vatri otapati i miješati.

3. U otopljen sir dugim vilicama umakati hranu (zalogaje) kao npr. prepečene kockice kruha ili peciva, šampinjone, pršut…. Dobar tek!

 
Nada Duhović
Just good food

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo