Potrebni sastojci (za 6 osoba)
20 dag bijeloga graha
25 dag mahuna
2 crvene svježe paprike
2 tikvice
1 brokula
4 krumpira
1 glavica luka
15 dag smeđeg graha
1 grančica bosiljka
sol, papar
1 kocka instant juhe
4 rajčice
4 režnja češnjaka
1 žličica pekmeza od rajčica
8 žlica maslinovog ulja
4 kriške bijeloga kruha
10 dag naribanog sira
Priprema
Namočite grah preko noći. Sutradan premjestite u svježu vodu i kuhajte 1,5 sati. Oljuštite luk i nasjeckajte ga. Drugo povrće očistite i narežite na komade. Samo rajčice ostavite čitave.
U skuhani grah dodajte ostalo povrće, oprani bosiljak, sol, papar te namrvljenu instant-juhu. Kad juha opet provri, smanjite temperaturu, poklopite i kuhajte 30-45 minuta.
U međuvremenu operite rajčice. Zarežite ih ukriž, stavite u vrelu vodu, odmah izvadite pa ogulite. Oljuštite češnjak i s jednom rajčicom smrvite u pire. Umiješajte pekmez od rajčica, a zatim malo po malo žlica maslinova ulja.
Posolite i popaprite. Preostale rajčice narežite i dodajte u juhu.
Bijeli kruh narežite na tanke kriške, zatim na vrpce te još na kockice. Ispržite na preostalom ulju. Juhu dobro posolite i popaprite. Uz juhu poslužite u zdjelicama pržene kockice kruha, umak od rajčica i naribani sir, da svatko dodaje po ukusu.
Ordinacija.hr