Hrana i recepti

Hrana i recepti

Fritule bez glutena – jednostavna, brza i ukusna poslastica

Celijakija je doživotna kronična, upalna i autoimuna bolest koja kao liječenje zahtijeva doživotnu bezglutensku dijetu.

U nastavku vam donosimo recept za fritule bez glutena udruge CeliVita – Život s celijakijom.

CeliVitine fritule bez glutena 

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 3 žlice šećera
  • 1 vrećica vanil šećera
  • 1 čaša čvrstog jogurta
  • 1 čaša kiselog vrhnja
  • prstohvat soli
  • 390 g Schar mix B brašna
  • 10 g kukuruznog brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • rum, limunova korica i grožđice po izboru
  • 1 ribana jabuka (isto po želji)

Priprema:

  • Jaja i obje vrste šećera mikserom dobro izraditi, dok ne postanu rahla svjetlo žuta smjesa.
  • Uz miješanje dodavati jogurt i kiselo vrhnje.
  • U smjesu također postepeno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Smjesa ne smije biti tvrda, ali niti tekuća.
  • Pustiti da odstoji 10-15 minuta.
  • Zagrijati ulje (paziti da ne bude prevruće kako fritule ne bi izvana pocrnile, a unutra ostale sirove), pa žlicom zagrabiti tijesto (oko pola jušne žlice i drugom žlicom pogurati da sklizne u ulje.
  • Ne ih odjednom staviti puno jer dosta narastu pa da ne dođe do gužve.
  • Peći ih do željene boje.

Napomena:

Oprez kod upotrebe posuđa i kuhinjskih pomagala, radi kroskontaminacije. Više pročitajte na stranicama Celivita.hr.

Autor: Amalija Jurjević Delišimunović/

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo