Lignje možete pripremiti na puno načina, nama je ovaj najdraži!
Potrebne namirnice za dvije osobe:
- ½ kg liganja
- 400 g slanutka iz konzerve
- ½ dcl maslinovog ulja
- 1 glavica luka
- 2 – 4 režnja češnjaka
- 4 žlice pirea od rajčice
- 1 žlica slatke paprike
- 1 sušena ljuta papričica
- 2 lovorova lista
- 3 slana inčuna
- 5 dag pancete
- 1dcl crnog vina
Začini po želji: sol, papar, peršin, mažuran, origano, kadulja.
Priprema:
Nakon što ste očistili lignje, posušite ih u papirnatom ubrusu te ih nasijecite na manje komade. Na zagrijanom maslinovom ulju popržite sitno nasjeckani luk, dodajte lignje i lovor. Popržite sa svih strana. Dodajte vino i kuhajte dok ne ispari. Nakon toga dodajte sitno nasjeckan bijeli luk, pire od rajčice, ljutu papričicu, slatku papriku i sitno narezanu pancetu. Prelijte sadržaj ribljim temeljcem ili toplom vodom te dodajte sitno narezane inčune. Pred sam kraj dodajte procijeđeni slanutak. Kad lignja potpuno omekša, jelo je gotovo.
Začinite po želji te poslužite uz palentu.
Ana A.