Sastojci koji se najčešće nalaze u meksičkoj kuhinji su kukuruz, grah, ljute papričice i riža, a nalaze se i u jelima koje vam donosimo.
1. Meksička riža
Vrijeme pripreme: 50 minuta
Potrebni sastojci:
- 3 žlice biljnog ulja
- 2/3 šalice sitno narezanog luka
- 1,5 šalice riže za rižoto
- 1 šalica nasjeckane zelene paprike
- 1 žličica kumina u prahu
- 1 žličica čilija u prahu
- 1 šalica sjeckane rajčice
- 2 žličice soli
- 1 režanj češnjaka, sameljite
- prstohvat praha šafrana
- 3 šalice vode
Priprema:
- U velikoj tavi zagrijete ulje te na njega stavite luk te dinstajte dok ne ne postane proziran.
- Dodajte rižu te miješate kako bi svako zrno bilo omotano u ulje. Stavite sve začine, dodajte vodu, smanjite plamen i povremeno miješajući kuhate oko 30 minuta.
2. Taco pileća juha koja se sporo kuha
Vrijeme pripreme: 7 h
- 1 glavica luka, nasjeckana
- 2 konzerva crnog graha
- 1 konzerva kukuruza
- 2 konzerva nasjeckane rajčice
- ½ litre vode ili pive
- 1 nasjeckana čili papričica – zelena
- 1 paket taco začina
- 3 komada pilećih prsa
- 1 paketić izmrvlejnog cheddar sira – ili po izboru
- 1 kiselo vrhnje – po izboru
- tortilja chips – nalomljeni na komadiće
Priprema:
- Stavite luk, crni grah, kukuruz, umak od rajčice, pivo u kuhalo za sporo kuhanje. Dodajte taco začin te promiješati. Stavi pileća prsa na vrhu smjese i lagano pritisnite prema dole kako bi smjesa obložila meso.
- Kuhalo stavite na vatru i namjestite da se kuha 5 sati.
- Uklonite pileća prsa iz juhe, i ostaviti da se ohladi dovoljno dugo ga možete dirati prsima kako bi ga “istrgali” na komadiće. Umiješate isjeckanu piletinu natrag u juhu i nastavite kuhati 2 sata. Poslužite tako da juhu ukrasite sirom, žličicom kiselog vrhnja i zdrobljenim čipsom.
Foto: Shutterstock
A. A.