Prolazeći kroz tržnicu prošlog petka, na jednom od štandova naišla sam na jagode, prave domaće, poznate pod imenom “mjesečarke”… Bilo mi je pomalo čudno otkud sad jagode, pa sam upitala gospođu, misleći da možda su španjolske ili grčke?… Ali ne, veli gospođa – prave domaće “ludbreške”, tzv. “mjesečarke”.
Rastu i beru se do kasne jeseni, mogu se saditi i u teglama, a okus im je isti kao kod onih šumskih… Kako već dugo imam jedan zgodan , lagan i brz recept za odličan desert s jagodama, naravno da sam ih kupila. Pomislih: eto, papat ćemo jagode s bademima i preljevom od bijele čokolade… Moram priznati da osim što se brzo rade, brzo i nestaju… a bile su prefine!
Potrebni sastojci za 4 osobe
1 kg svježih jagoda
50 – 70 g badema u listićima
150 g bijele čokolade
1 dl slatkog vrhnja
1 žličica arome od badema
Priprema
1. Čokoladu natrgajte na kockice. U manjoj posudi zakuhajte slatko vrhnje, dodajte kockice čokolade pa ju tako stalno miješajući otopite. Maknite preljev s vatre, dodajte žličicu arome badema pa sve prohladite.
2. Bademe kratko na suho popržite u tavi, pa ih istresite na tanjur da se prohlade. Jagode očistite operite i narežite na polovice i četvrtine. Razdijelite ih po zdjelicama, prelijte umakom od čokolade i pospite poprženim bademima.
Nada Duhović
Just good food