Slanutak, baš poput leća i graha sadrži puno proteina i vlakana, a mogu poboljšati zdravlje srca. Slanutak također ima niski glikemijski indeks koji može pomoći u kontroli dijabetesa. U današnjem ga receptu kombiniramo s rižom i piletinom.
Sastojci:
- 250 g slanutka
- 20 g riže
- 100 g puretine
- 150 g tikvica
- 50 g crvenog luka
- 50 g mrkve
- 1 čajna žličica maslaca
- 1 čajna žličica ulja
- pileći temeljac
- sol
- papar
Priprema:
- Slanutak dan prije namočite i sljedeći dan skuhajte u slanoj vodi. Na žličici ulja pirjajte sitno sjeckani luk i dodajte rižu. Promješajte da se riža caklai i zalijte pilećim temeljcem.
- Dodajte na kockice narezanu mrkvu i tikvice. Posolite, popaprite i kuhajte oko 20 minuta.
- Na kraju dodajte slanutak. Kada je gotovo umješajte žličicu maslaca.
- Puretinu istucite batom za meso i začinite po ukusu.
- Ispecite na tavi bez masnoća ili zamotano u alufoliju u pećnici.
Dobar tek!
Autor recepta: Vilma Kolarić, dipl. Med. Techn.
A. A.