Juha od mrkve

juha od mrkve, ana surac

Ova fina juha je idealna kad vam je potrebno nešto fino, a na brzaka. Nešto što će vas uspješno ugrijati nakon dugog zimskog dana.

E, pa baš tako je ovih dana na jugu. Bura nekako uvijek nađe način da utjera hladnoću u kosti pa se kasnije teško zgrijati. Ali iz iskustva vam mogu reći da je ova juha pravi lijek za to :)

Ja sam inače veliki ljubitelj juha i svakih par dana se juha nađe na mom jelovniku. Jednostavno organizam traži nešto ''na žlicu'', nešto lagano, a hranjivo.

Sastojci:

  • 1/2 kg mrkve
  • 3-4 manja krumpira
  • 50 grama pancete
  • 1 svježa rajčica (samo mesnati dio)
  • 1 luk (srednje veličine)
  • 1 litra povrtnog temeljca
  • 2 žlice pirea od rajčica
  • Svježi peršin
  • Timijan
  • Sol, papar
  • Malo čilija u prahu
  • 2 češnja češnjaka
  • Maslinovo ulje
  • Malo kiselog vrhnja
  • Crni sezam (po želji)

Priprema:

1. Na maslinovom ulju dinstati krupno narezan luk, pancetu i mrkvu izrezanu na kockice. Kad se sve zastakli dodati češnjak i dinstati još par minuta, pazeći da češnjak ne dobije jaku boju već samo lagano omekša.

2. Dodati timijan, peršin, krumpir izrezan na kockice, rajčicu, čili, sol i papar i pire od rajčica.

3. Prekriti povrće temeljcem i kuhati pola sata do 45 minuta na laganoj vatri u polupokrivenoj posudi dok povrće ne omekša.

4. Kad su krumpir i mrkva mekani, štapnim mikserom sve dobro ispasirati. Poslužiti sa sitno nasjeckanim peršinom, crnim sezamom i malo kiselog vrhnja.

 

Ana Surać
Steamy, creamy...

 Prati nas na Viber Public Chatu!