Juhe od celera, kurkume, mladog luka i graška za prohladne jesenske dane - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Juhe od celera, kurkume, mladog luka i graška za prohladne jesenske dane

Tijekom ovih prohladnih dana najbolji grijač organizma ćete pronaći u tanjuru tople juhe. Što je bolje od toga da za takvu juhu trebate samo nekoliko sastojaka i tek malo vremena za kuhanje?

Guste, kremaste, s noklicama ili s rezancima, domaćim ili kupovnim ili s krupnim komadima povrća… poznajemo niz različitih juha, a upravo su one ono što bismo trebali konzumirati ako svoj organizam želimo ugrijati tijekom ovih prohladnih dana.

Osim toga, u juhama se nalaze tek prokuhano voće koje sadrži niz hranjivih tvari i nutrijenata koji će vam ojačati imuniteti. Od zdrave prehrane, ne postoji bolji lijek za dobro zdravlje, a upravo će vam ove juhe omogućiti da svoje tijelo zagrijete i to na brzinu!

Juha od celera i kurkume

Sastojci:

  • 1 i 1/2 šaku celerovog korijena
  • 2-3 mlada luka
  • 2 režnja češnjaka 
  • malo peršinovog lišća
  • 1 mrkvu
  • 1 žličicu kurkume
  • sol
  • 3dl mlijeka + 3dl vode
  • par žlica slatkog vrhnja

Priprema:

Kuhajte narezano povrće u malo vode i čim omekša, usitnite ga štapnim mikserom. U posudu debljeg dna, na laganu vatru stavite 1 žličicu maslaca. Dodajte brašno i dobro miješajte da dobije zlatnu boju pa dodajte malo vode da se brašno dobro skuha. Zatim dodajte usitnjeno povrće, mlijeko i vodu pa pustite da uzavri. Posipajte nasjeckanim peršinom, začinite kurkumom i posolite. 

Juha od mladog luka i graška

Sastojci:

  • 2 glavice ljutike
  • 2 svežnja mladog luka (6-8kom) (možete upotrijebiti i medvjeđi luk)
  • 2 šalice graška
  • 2 šalice povrtnog temeljca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol
  • papar
  • listiće bosiljka
  • bučine sjemenke

Priprema:

Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri pa dodajte narezanu ljutiku i bijele dijelove mladog luka. Dinstajte nekoliko minuta, dok luk ne postane proziran.

Ulijte temeljac i dodajte zelene dijelove mladog luka i grašak. Začinite.

Pojačajte temperaturu da juha uzavri, a zatim je smanjite i kuhajte 5-6min na laganoj vatri dok grašak ne omekša.

Usitnite povrće štapnim mikserom ili u blenderu, da dobijete kremastu juhu. Ukrasite je bosiljkom i bučinim sjemenkama te poslužite uz prepečeni kruh.

Autor recepata: Jedozovni duo

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo