Kako pripremiti prokulice?

prokulice

Imamo par ideja kako pripremiti prokulice.

Malene prokulice prepune su betakarotena, vitamina C i K, kalcija, fosfora, kalija i folacina koji sagorijeva štetni kolesterol. Na tržnici ih ima gotovo cijele zime, ali one koje kupite u veljači i ožujku pravi su koncentrat korisnih sastojaka. Odaberite sitne plodove, pravilnog okruglog oblika, čvrstih, dobro zatvorenih listića i tamnozelene boje.

"Vjerovali ili ne, ovo zeleno mikrozelje je u stvari superhrana za pravljenje djece. Prvenstveno, prokulice su prepune folne kiseline koja je ključna za pospješivanje plodnosti kod muškaraca i žena. Također, ovaj bogat izvor vitamina povisuje razinu spermija i pomaže obogaćenje sluznice pravim nutrijentima koji povisuju izglede preživljavanja spermija", objasnila je Neema Savvides, nutricionistkinja Klinike Harley Street za plodnost. Uz sve ove zdravstvene dobrobiti, folna kiselina pomaže sniziti rizik od spontanog pobačaja i urođenih mana bebe.

Prokulice donose osvježavajuću kombinaciju gorčine i blagog okusa, stoga ih sparite s jelom koje ima karakter i izražen okus ili s preljevom od balzamičnog octa. Ako želite zadržati sve ove nutrijente, kuhajte ih kratko, a vodi za kuhanje dodajte malo maslinovog ulja i crvene paprike.

Osim ovog osnovnog recepta donosimo vam i jedan za pripremu prokulica u pećnici.

Sastojci:

  • 500 g prokulica
  • pola čajne žlice čilija
  • pola čajne žlice slatke paprike
  • maslinovo ulje
  • jušna žlica meda

Priprema:

1. Prokulice očistite, isperite pod mlazom vode i prerežite na polovice. Prebacite ih u zdjelu, a preko njih prelijte četiri žlice maslinovog ulja. Dobro protresite prokulice kako bi se ulje rasporedilo po povrću.

2. Dodajte čili i slatku papriku, dobro posolite i popaprite. Promiješajte i na kraju dodajte med.

3. Prokulice prebacite u posudu prikladnu za pečenje i pecite 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva. Zatim protresite posudu za pečenje ili žlicom preokrenite prokulice kako bi se mogle ravnomjernije ispeći. Pecite još deset minuta. Na kraju preko njih posipajte naribani parmezan.

Dobar tek!

K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!